Rabla Electrocasnice 2022, modificări importante: ce nu mai ai voie să cumperi, de ce nu mai poți participa

Rabla Electrocasnice 2022, modificări importante: ce nu mai ai voie să cumperi, de ce nu mai poți participa

Rabla Electrocasnice este un program de ajutor financiar foarte important pentru românii care încearcă să-și modernizeze casa și să facă investiții în electrocasnice moderne, cu un consum mai redus și un impact mai mic asupra mediului. În 2022, însă, vine cu modificări importante.

Mulți români s-ar putea să nu mai aibă voie să participe la Rabla Electrocasnice 2022, pe un criteriu simplu. Ministerul Mediului a comunicat mai multe modificări aduse programului financiar și, printre ele, se numără și eliminarea posibilității de a participa la Rabla în cazul în care ai generat un voucher în anul anterior și nu l-ai folosit. Mai mult decât atât, nu mai poți cumpăra televizoare prin Rabla și, în 2022, trebuie să te grăbești un pic. Termenul de utilizare de la generare s-a micșorat de la 15 la 7 zile.

Rabla Electrocasnice 2022 – tot ce trebuie să știi

”Programul național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic este un program de interes național, iar în urma sesiunilor din 2021 s-a decis modificarea ghidului de finanțare, în sensul introducerii unor prevederi mai restrictive în ceea ce privește utilizarea voucherelor, pentru a stimula nu doar generarea acestora, cât și utilizarea efectivă”, se arată în Referatul care însoțește modificarea propusă pentru Programul Rabla pentru electrocasnice, conform news.ro.

Punctual, lista completă a modificărilor aduse variantei actualizate a Rabla Electrocasnice 2022 o poți vedea mai jos, împreună cu argumentele din spatele schimbării. ”Astfel, din sesiunile anterioare s-a constatat că multe persoane au rezervat voucherele, dar nu le-au utilizat, ceea ce a determinat o grevare inutilă a bugetului și lipsa posibilității participării altor persoane în cadrul Programului. Prin modificările aduse Ghidului de finanțare se are în vedere responsabilizarea participanților în cadrul Programului, prin introducerea unor reguli mai stricte, în scopul utilizării eficiente a bugetului Fondului pentru mediu. Astfel, voucherul rezervat trebuie utilizat în perioada prevăzută în ghid, sub sancțiunea lipsei posibilității de a mai rezerva același tip de voucher în timpul anului calendaristic”, se menționează în documentul citat.

Termenul de utilizare a voucherelor a fost redus de la 15 la 7 zile cu scopul facilitării realizării mai multor sesiuni anuale și, implicit, pentru creșterea succesului programului. Cu un pic de noroc, vom vedea și o utilizare sporită a unei părți mai mari a bugetului alocat.

”Totodată, au fost eliminate televizoarele din categoria echipamentelor eligibile, având în vedere faptul că în ultimi ani, au fost înlăturate din piață majoritatea televizoarelor, mari consumatoare de energie, iar programul gestionat de AFM a fost principalul catalizator în acest sens. Drept pentru care, prin această modificare se concentrează resursele alocate în anul 2022 pentru acest program către eficientizarea energetică și în cazul celorlalte tipuri de echipamente, nu doar către piața de televizoare”, mai arată Ministerul Mediului.

Prin programul Rabla Electrocasnice, poți achiziționa mașini de spălat rufe/vase, uscătoare de rufe, frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare, aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, aspiratoare, laptopuri și tablete.