Nu mai scapi de reclame pe Chrome: când vine schimbarea disprețuită de mulți

Nu mai scapi de reclame pe Chrome: când vine schimbarea disprețuită de mulți

Google urmează să facă traziția încet, dar sigur, către o nouă extensie numită Manifest V3 pentru Chrome. Practic, acum există o dată concretă pentru lansarea nedoritei „îmbunătățiri”.

Începând cu Chrome 112, în ianuarie 2023, compania poate începe să dezactiveze suportul pentru Manifest V2 pe canalele Canary, Dev și Beta. Apoi, în iunie, odată cu Chrome 115, se va începe, de asemenea, un nou „experiment”: se va dezactiva suportul și pe canalul stabil.

Pentru a coincide cu tranziția Chrome la V3, toate extensiile Manifest V2 din Magazinul Chrome pentru varianta web vor fi comutate la categoria „nelistate”. Și, în cele din urmă, în ianuarie 2024, extensiile V2 rămase acolo vor fi eliminate complet.

Chrome, din ce în ce mai controversat și neplăcut

Așa cum este lesne de înțeles, tranziția nu a fost lipsită de controverse. În timp ce Manifest V3 include o mulțime de modificări, în cazul majorității, Google pretinzând că este vorba strict despre confidențialialitate și securitate, reacția publică s-a dovedit a fi, în general, una de respingere, mai ales pentru modul în care ar afecta aplicațiile care blochează reclamele. În esență, le-ar împiedica să funcționeze așa cum o fac în prezent și le-ar face aproape inutile.

Majoritatea aplicațiilor moderne de blocare a anunțurilor, cum ar fi uBloc Origin, AdBlock sau AdGuard, se bazează pe API-ul „webRequest” al Chrome pentru a bloca categorii întregi de solicitări HTTP.

Această metodă poate adăuga întârzieri semnificative la timpii de încărcare și randare pentru anumite site-uri. În schimb, Manifest V3 cere dezvoltatorilor să folosească un „declarativeNetRequest” care, în esență, îi obligă să folosească o listă de adrese blocate URL specifice. Problema este că lista de „reguli” este limitată la 30.000 de intrări, iar multe liste de blocare a anunțurilor pot depăși 300.000 de intrări.

E drept, utilizatorii Enterprise sunt cei mai norocoși, în acest sens, primind un oarecare timp de respiro.  Ei vor putea continua să folosească extensiile Manifest V2 până în ianuarie 2024.