Nou ajutor militar din partea SUA pentru Ucraina. Ce conține pachetul de 800 de milioane de dolari

Nou ajutor militar din partea SUA pentru Ucraina. Ce conține pachetul de 800 de milioane de dolari

Președintele american Joe Biden a autorizat, joi, 21 aprilie, un alt pachet militar, în valoare de 800 de milioane de dolari, pentru Ucraina, precum și un supliment de 500 de milioane de dolari pentru asistență economică directă. Cel mai recent ajutor al Statelor Unite vine în momentul în care serviciile secrete occidentale avertizează asupra unei ofensive rusești în estul și sudul Ucrainei, după săptămâni de avansuri terestre blocate asupra Kievului.

SUA anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina

Statele Unite ale Americii vor trimite noi ajutoare Ucrainei, în timp ce armata sa luptă împotriva unui nou atac rusesc, a declarat, joi, liderul de la Casa Albă, Joe Biden.

„Aceștia sunt bani pe care guvernul (n.r. – ucrainean) îi poate folosi pentru a-și stabiliza economia, a sprijini comunitățile care au fost devastate de atacul rusesc și pentru a-i plăti pe cei care continuă să ofere servicii esențiale poporului Ucrainei”, a spus liderul american.

Ce arme trimit americanii pe câmpul de luptă

Preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat, joi, 21 aprilie, un nou ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina. Noul pachet cuprinde „arme de artilerie grea, zeci de obuziere, 144.000 de muniţii, precum şi drone tactice”, a specificat Biden. Totodată, a spus că a discutat despre noul ajutor militar cu premierul ucrainean Denis Shmihal la Casa Albă. Volodimir Zelenski i-a mulțumit lui Biden printr-un tweet.

„Acest pachet este de ajutor astăzi mai mult decât oricând! Salvează viețile apărătorilor democrației și libertății și ne aduce mai aproape de restabilirea păcii în Ucraina”, a scris președintele Ucrainei pe Twitter.

Noul pachetul va ajuta în luptele din estul țării

La Pentagon, un oficial înalt al Apărării, care a vorbit sub condiția anonimatului, a declarat că noul pachet de arme a fost conceput pentru a face față unei lupte intense în estul și sudul Ucrainei. Un al doilea oficial înalt al Apărării, care a refuzat să fie numit, a mărturisit că primele zboruri cu ajutor militar vor pleca în următoarele 24, până la 48 de ore.

Timp de aproape opt săptămâni, armata rusă s-a confruntat cu pierderi pe câmpul de luptă, daune care au blocat avansurile rușilor în capitala Kiev. Occidentul a indicat că forțele ruse părăseau poziții cheie în apropierea Kievului și se mutau în zone din estul Ucrainei.

Cel mai recent pachet, a opta astfel de tranșă, include 72 de obuziere, 144.000 de muniții de artilerie, 72 de vehicule tactice pentru a tracta obuziere și peste 121 de drone Phoenix Ghost.

Asistență militară de 3,4 miliarde de dolari

De când Moscova a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie, administrația Biden a desfășurat peste 100.000 de soldați americani în țările membre NATO și a autorizat asistență militară de 3,4 miliarde de dolari.

Citește și Ce țară a contribuit cu cei mai mulți bani pentru Ucraina. Topul este surprinzător, raportat la PIB

SUA au furnizat Ucrainei peste 4 miliarde de dolari de la începutul președinției lui Biden, potrivit Casei Albe. În plus, alianța NATO a plasat peste 140 de nave de război, precum și 130 de avioane în alertă maximă. Gruparea militară l-a avertizat în mod constant pe președintele rus Vladimir Putin că un atac asupra unui stat membru NATO va fi privit ca un atac asupra tuturor, declanșând Articolul 5, piatra de temelie a grupului. Ucraina, care a căutat să adere la NATO din 2002, se învecinează cu patru aliați ai NATO: Polonia, Slovacia, Ungaria și România.

Citește și: