06 iun. 2022 | 09:57

Nivelurile de dioxid de carbon sunt acum comparabile cu ceea ce erau acum patru milioane de ani: cum ne afectează

ACTUALITATE
Nivelurile de dioxid de carbon sunt acum comparabile cu ceea ce erau acum patru milioane de ani: cum ne afectează

Concentrațiile de dioxid de carbon din atmosferă în luna mai au fost cu 50% mai mari decât în ​​perioada preindustrială, atingând niveluri nemaivăzute pe Pământ de aproximativ patru milioane de ani, a anunțat vineri principala agenție americană pentru climă.

Încălzirea globală cauzată de oameni, în special prin producerea de energie electrică folosind combustibili fosili, transport, producția de ciment sau chiar defrișări, este responsabilă pentru noul maxim, a spus Administrația Națională pentru Oceane și Atmosfere (NOAA).

Ca referință, mai este de obicei luna cu cele mai mari niveluri de dioxid de carbon în fiecare an. În mai 2022, a fost depășit pragul de 420 de părți per milion (ppm) – o unitate de măsură folosită pentru cuantificarea poluării din atmosferă. De asemenea, în mai 2021, rata a fost de 419 ppm, iar în 2020, de 417 ppm.

Nivelurile de dioxid de carbon, îngrijorătoare

Măsurătorile sunt efectuate la observatorul Mauna Loa din Hawaii, situat ideal sus pe un vulcan, ceea ce îi permite să scape de posibila influență a poluării locale.

Înainte de Revoluția Industrială, nivelurile de CO2 s-au menținut constant la aproximativ 280 ppm, un nivel menținut timp de aproximativ 6.000 de ani de civilizație umană care a precedat industrializarea, potrivit NOAA.

Nivelul acum este comparabil cu ceea ce era acum între 4,1 și 4,5 milioane de ani, când nivelurile de CO2 erau aproape sau peste 400 ppm, a spus agenția într-un comunicat. La acea vreme, nivelul mării era între 5 și 25 de metri mai înalt decât acum, suficient de înalt pentru a scufunda multe dintre marile orașe de astăzi. Pădurile mari au ocupat și părți din Arctica, conform studiilor.

CO2 este un gaz cu efect de seră care captează căldura, provocând treptat încălzirea globală. Rămâne în atmosferă și oceane timp de mii de ani. Efectul său de încălzire provoacă deja consecințe dramatice, a menționat NOAA, inclusiv multiplicarea valurilor de căldură, secetelor, incendiilor sau inundațiilor.

„Dioxidul de carbon este la niveluri pe care specia noastră nu le-a mai experimentat până acum”, a spus Pieter Tans, un om de știință la Laboratorul Global de Monitorizare.

„Știm despre asta de o jumătate de secol și nu am reușit să facem nimic semnificativ în acest sens. Ce va trebui să ne trezim?”.