Prima țară care ia această decizie radicală: ce nu vor mai putea să cumpere cetățenii, nu se va mai găsi nicăieri

Prima țară care ia această decizie radicală: ce nu vor mai putea să cumpere cetățenii, nu se va mai găsi nicăieri

Preocupările legate de schimbările climatice reprezintă un punct fierbinte pe agenda publică globală și, din fericire, asistăm la atitudini tot mai ferme ale statelor lumii în această direcție.

Deși omenirea se confruntă în acest moment cu multiple crize (cea energetică, inflaționistă sau generată de războiul din Ucraina), oficialii își fac timp și caută soluții pentru una dintre cele mai acute probleme din prezent: schimbările climatice.

Statele Unite ale Americii sunt un model de bune practici în această direcție, dacă analizăm cea mai recentă mișcare făcută de autoritățile de aici, în privința mediului. Practic, una dintre deciziile recent adoptate de autoritățile din Statele Unite ale Americii înăspresc simțitor standardele de eficiență energetică.

Ce s-a decis, de fapt

Americanii au luat hotărârea de a bloca vânzările de becuri ineficiente energetic, în încercarea lor de a combate efectele schimbărilor climatice și de a diminua pe cât posibil emisiile de dioxid de carbon, responsabile pentru fenomenul încălzirii globale.

Vizate de noile reguli sunt becurile care emit mai puțin de 45 de lumeni pe watt. Majoritatea becurilor cu halogen și incandescente se încadrează în această categorie.

Noile reguli vor avea un impact semnificativ și pozitiv nu doar asupra mediului înconjurător, ci și asupra portofelelor americanilor de rând.

Mai exact, oficialii americani sunt de părere că regulile mai dure vor reduce emisiile de carbon cu 222 de milioane de tone metrice în următoarele trei decenii, ceea ce se ar fi echivalentul emisiilor din 28 de milioane de case. Ei susțin, de asemenea, că datorită acestor măsuri, cetățenii americani vor economisi în jur de 3 miliarde de dolari pe an.

Mai mulți consumatori optează pentru LED-uri sau alternative fluorescente, inclusiv becuri inteligente. Totuși, cifrele despre care vorbesc americanii arată că opțiunile cu incandescență și cu halogen au reprezentat 30% din vânzările de becuri în 2020.

Conform declarațiilor de peste Ocean, noile reguli mai dure vor începe să fie aplicate de la 1 ianuarie 2023. Distribuitorii și comercianții cu amănuntul vor avea la dispoziție încă șapte luni pentru a vinde becurile care nu îndeplinesc noile standarde, ca să poată să-și golească stocurile, după care acest lucru nu va mai fi posibil.

Citește și: