Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au fost în Ucraina. Liderii politici români au discutat cu Volodimir Zelenski

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au fost în Ucraina. Liderii politici români au discutat cu Volodimir Zelenski

Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, şi ministrul de Externe au fost marți, în Ucraina. Premierul României, liderul PSD și Bogdan Aurescu s-au întâlnit cu Volodimir Zelenski, dar și cu președintele Radei Supreme.

Premierul României, ministrul de Externe și preşedintele Camerei Deputaţilor, vizită-fulger în Ucraina

Șeful guvernului l-a asigurat pe Zelenski că țara noastră sprijină aspiraţiile Ucrainei de integrare în Uniunea Europeană şi a subliniat disponibilitatea de a oferi ajutor refugiaţilor. Pe de altă parte, Marcel Ciolacu a susținut că bombele nu vor opri niciodată triumful Binelui asupra Răului.

”Prim-ministrul României Nicolae-Ionel Ciucă a efectuat, la 26 aprilie 2022, o vizită de lucru în Ucraina, la Kiev, pe parcursul căreia a fost însoţit de preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu şi de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu. Premierul României a fost primit de preşedintele Volodimir Zelenski şi a avut întrevederi cu prim-ministrul Ucrainei Denys Shmyhal şi preşedintele Radei Supreme Ruslan Stefanchuk”, a transmis, marţi seară, Executivul, într-un comunicat de presă.

Cei trei oficiali români au viziat localităţile Borodianka şi Irpin, din proximitatea capitalei Kiev, ”puternic afectate de agresiunea ilegală, neprovocată şi nejustificată a Rusiei asupra Ucrainei”.

Prim-ministrul Ciucă a transmis un mesaj de condamnare în termenii cei mai fermi a invaziei ruse, a atrocităţilor umane şi distrugerilor materiale, exprimând sprijinul României pentru derularea unei investigaţii internaţionale pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi de comiterea de crime internaţionale, inclusiv prin contribuţia financiară voluntară recentă, decisă de Guvernul României, către Fondul fiduciar al Curţii Penale Internaţionale”, a mai transmis Guvernul.

De altfel, Ciucă ”a remarcat atitudinea de extraordinară compasiune şi solidaritate ale poporului român cu poporul ucrainean, reflectată şi prin volumul consistent al ajutoarelor umanitare livrate în Ucraina”.

”Premierul a subliniat că România şi-a asumat şi un rol de intermediar în transferul ajutoarelor internaţionale către Ucraina, prin intermediul hub-ului umanitar înfiinţat la Suceava la 9 martie 2022, care a fost tranzitat până acum de 32 de convoaie umanitare cu 163 de camioane. Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a analizat împreună cu oficialii ucraineni noi posibilităţi de sprijin pentru Ucraina”, a mai transmis executivul.

Nu în ultimul rând, șeful Executivului a vorbit cu reprezentanții ucraineni şi cu privire la dosarul transnistrean, inclusiv în contextul ultimelor evoluţii.

”Toţi interlocutorii ucraineni au mulţumit Guvernului României şi cetăţenilor români pentru sprijinul acordat în diverse domenii de interes direct pentru partea ucraineană şi pentru solidaritatea manifestată, cu multă empatie, încă de la declanşarea agresiunii militare ruse. Aceştia au prezentat evoluţiile din teren ale confruntării militare şi necesităţile de sprijin pe mai multe planuri. Au salutat şi susţinut disponibilitatea de a crea un nou profil partenerial, superior, pe toate dimensiunile, pentru relaţia bilaterală româno-ucraineană şi au asigurat cu privire la respectarea drepturilor identitare ale etnicilor români”, a mai transmis Guvernul.

 

Citește și: