Nicolae Ciucă, mesaj de la ambasada SUA în București: „Rusia vrea să înlocuiască forța legii cu legea forței”

Nicolae Ciucă, mesaj de la ambasada SUA în București: „Rusia vrea să înlocuiască forța legii cu legea forței”

Premierul Nicolae Ciucă a luat parte la Ziua Independenței SUA, care s-a sărbătorit și la Ambasada SUA la București. În cadrul recepției, politicianul român a ținut un discurs, spunând că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei încearcă să înlocuiască forța legii cu legea forței.

Nicolae Ciucă, discurs la ambasada SUA la București

„Cu toţii speram că războaiele în Europa sunt de domeniul trecutului, că am ajuns într-o etapă în care suntem capabili să rezolvăm neînțelegerile pe cale exclusiv pașnică, în cadrul forumurilor multinaţionale şi globale create în acest scop.

Dar agresiunea neprovocată, ilegală și nejustificată a Rusiei încearcă din nou să înlocuiască forța legii cu legea forței. Cel mai bun mod de a răspunde unei asemenea provocări este să acţionăm împreună, uniţi(…).

Salut decizia SUA de a suplimenta prezența trupelor americane în România cu încă 5.000 de militari”, a spus Nicolae Ciucă.

Premierul a mai spus că România le este recunoscătoare SUA și angajamentul de a coopera pentru consolidarea rezilienței strategice transatlantice este important.

„Suntem recunoscători SUA pentru sprijinul constant și avem încredere că procesul de aderare la OCDE va fi accelerat în conformitate cu nivelul de pregătire al României de a deveni membru cu drepturi depline al organizației care prin membrii săi oferă 90 la sută din investițiile străine la nivel global”, a adăugat premierul.

România, recunoscătoare

„Acest lucru va permite României nu doar să-și atingă independența energetică – aspect devenit și mai important în contextul geopolitic actual – dar ne va oferi și posibilitatea de a contribui la securitatea energetică regională.

Proiectul celor două noi reactoare care urmează a fi construite la Cernavodă oferă oportunități semnificative de integrare a lanțurilor de aprovizionare europene și nord-americane”.

„Decizia României de a participa la acest proiect va deschide piața regională pentru SMR și, cu sprijinul SUA, va consolida securitatea energetică la nivel regional și european.

Salut, din nou, decizia anunțată de SUA pe 27 iunie privind cooperarea energetică dintre România și Statele Unite ale Americii, prin oferirea a 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare în România”, a mai spus Nicolae Ciucă.