Nici desenele animate nu mai sunt acceptate de regimul lui Putin. Un popular serial rus, cenzurat

Nici desenele animate nu mai sunt acceptate de regimul lui Putin. Un popular serial rus, cenzurat

Regimul lui Vladimir Putin se luptă cu toate armele sale în războiul cu Ucraina, punând în mișcare mașinăria de propagandă. După ce au fost interzise principalele rețele de socializare, cenzura continuă. Un popular serial de desene animate din Rusia a fost cenzurat. Un episod recent, în care era comentat războiul din Ucraina, a fost interzis.

Un serial de desene animate popular în Rusia, cenzurat de regimul lui Putin

Masyanya este un personaj animat care se bucură de un succes fulminant pe platforma YouTube, unde are milioane de urmăritori. Serialul de desene animate este extrem de popular și în Rusia, eroina isteață și pusă pe șotii cucerind publicul rus din mediul online. Recent însă, ultimul episod al producției a stârnit revoltă în rândul autorităților ruse, care au interzis serialul.

Cei peste un milion de abonați YouTube care urmăresc în general aventurile personajului principal au descoperit că cel mai recent episod cu Masyanya a fost cenzurat. Comentariile despre războiul din Ucraina au dus la această decizie de interzicere a serialului, potrivit BBC.

Desenele animate, cenzurate în Rusia
Un episod al producției animate a fost cenzurat de regimul lui Putin
foto – bbc.com

Producătorul animației, despre decizia de a include războiul în serial

Episodul care a atras decizia de cenzurare s-a remarcat prin trimiteri la adresa lui Vladimir Putin, principalul vinovat pentru declanșarea războiului din Ucraina. Astfel, la scurt timp după difuzarea sa, care a reunit peste trei milioane de vizualizări, autoritățile ruse au decis interzicerea lui pentru faptul că „discreditează” armata rusă.

Într-un interviu BBC în care a fost invitat realizatorul serialului, Oleg Kuvaev, acesta explică motivul pentru care a decis să includă tema războiului ucrainean în desenul animat, care, în mod normal, nu aborda teme politice. Producătorul, care a emigrat din Rusia în Israel în urmă cu mai mulți ani, a decis să continue să realizeze totuși conținut pentru publicul rus. Acesta a declarat pentru sursa citată că este interesat de modul în care „isteria războiului a transformat mințile oamenilor”, mulți cetățeni fiind orbiți de propaganda lui Putin.

De asemenea, realizatorul serialului rus animat susține că nu exista o altă variantă mai bună de a râde în fața războiului decât printr-un episod al producției sale. În plus, Oleg Kuvaev speră ca, prin intermediul animațiilor sale, poporul rus să descopere adevărul. Pe parcursul episodului cenzurat el chiar încearcă să prezinte situația reală din statul vecin cu Rusia, pe care Vladimir Putin a decis să îl mascheze sub forma unei „operațiuni militare speciale” de „denazificare”.