02 mai 2022 | 10:58

NFT-uri pentru terenuri virtuale, vândute pe sume colosale: cum evoluează metaversul de la Bored Ape

ACTUALITATE
NFT-uri pentru terenuri virtuale, vândute pe sume colosale: cum evoluează metaversul de la Bored Ape

Compania din spatele seriei de NFT „Bored Ape” a strâns criptomonede în valoare de aproximativ 285 de milioane de dolari prin vânzarea de jetoane care reprezintă terenuri, într-un joc din lumea virtuală pe care spune că îl construiește.

Anul trecut, startup-ul american Yuga Labs a creat Bored Ape Yacht Club NFT, jetoane nefungibile bazate pe blockchain reprezentând un set de 10.000 de maimuțe din desene animate generate de computer.

Pe măsură ce jetoanele nefungibile (NFT) – active cripto care reprezintă fișiere digitale, cum ar fi imagini, videoclipuri sau articole dintr-un joc online – au explodat în popularitate, prețurile Bored Ape au crescut și aduc sute de mii de dolari fiecare.

Astfel, a devenit una dintre cele mai proeminente mărci NFT, Apes fiind vândut la casele de licitații de top, activele fiind deținute de celebrități precum Paris Hilton și Madonna. Acum, Yuga Labs – care a strâns 450 de milioane de dolari în martie într-o rundă de finanțare condusă de Andreessen Horowitz – a pus ochii pe așa-numitul „metavers”. Într-o vânzare online din 30 aprilie, Yuga Labs a vândut NFT-uri numite „Otherdeeds”, despre care a spus că ar putea fi schimbate ca loturi de teren virtual, într-un viitor mediu online cu tematică Bored Ape, numit „Otherside”.

NFT-uri de la Bored Ape, în valoare de 285 de milioane de dolari

„Otherdeeds” au putut fi cumpărate doar folosind criptomoneda asociată proiectului, numită ApeCoin, care a fost lansată în martie. Au fost vândute 55.000 de Otherdeeds, la prețul de 305 ApeCoin fiecare, iar compania a scris pe Twitter că acestea s-au epuizat.

Aceasta înseamnă că vânzarea a însumat 16.775.000 de ApeCoin, în valoare de aproximativ 285 de milioane de dolari până duminică, conform calculelor Reuters bazate pe prețul ApeCoin pe schimbul de criptomonede Coinbase la 1210 GMT.

Nu era clar cum vor fi distribuite fondurile, deși compania a spus că ApeCoin va fi „blocat” timp de un an. Vânzarea indică cererea ridicată continuă pentru active cripto speculative, cu risc ridicat, legate de lumile virtuale online. NFT-urile sunt în mare parte nereglementate, iar rapoartele de înșelătorie, falsuri și manipulare a pieței sunt frecvente. În timp ce mulți sunt derutați de ideea de a plăti bani reali pentru un teren care nu există fizic, unele NFT-uri virtuale de teren au adus deja milioane de dolari.

Metaversul Otherside va fi un mediu de joc multi-player, potrivit site-ului său, care spune că este în prezent în curs de dezvoltare. Yuga Labs nu a spus încă data când va fi lansat.

Ca referință, vânzarea Otherdeeds a Yuga Labs vine la scurt timp după ce contul oficial de Instagram al Bored Ape Yacht Club a fost spart și a fost postat un link de phishing, permițând escrocilor să fure NFT-urile victimelor. Am scris mai multe despre acest subiect AICI.