Nave spațiale românești vor exploata resursele de pe asteroizi, într-un fel de Avatar mioritic

Nave spațiale românești vor exploata resursele de pe asteroizi, într-un fel de Avatar mioritic

Compania aerospațială ARCA Space a anunțat în această săptămână un proiect cât se poate de ambițios. Este vorba de o inițiativă de exploatare a resurselor minerale de pe asteroizi pornind de la cosmobaza din comuna Stoenești.

Până în 2027, ARCA Space speră să pună la punct tehnologia necesară construirii și lansării unor vehicule spațiale. Acestea vor fi menite să exploateze la costuri reduse resursele aflate pe asteroizii din apropierea planetei noastre. Prima lansare este programată în următorii trei ani.

Cât de similar este efortul mioritic cu Avatar

Dacă ai văzut avatar, s-ar putea să-ți aduci aminte că oamenii au colonizat o planetă îndepărtată pentru a exploata minerale prețioase. În teorie, asta încearcă și ARCA Space să facă pe termen lung, cu mențiunea că, până la exploatarea altor planete, va începe cu asteroizi ce se află în apropierea planetei noastre.

„Pentru programul AMi (Asteroid Mining) Exploration am luat toată experienţa noastră acumulată în ultimii 23 de ani şi am pus-o într-un proiect care va defini, îndrăznim noi să spunem, dezvoltarea industriei spaţiale pentru următorul deceniu şi pe mai departe.

Concret, AMi ţinteşte ca în următoarele decenii să creeze una dintre cele mai mari averi prin crearea unui serviciu de exploatare a resurselor aflate pe asteroizii din apropierea Pământului. Multe alte companii din lume vor să facă aceste lucruri, dar eşuează, pentru că prevăd folosirea unor rachete extrem de scumpe, iar cheia reuşitei unui astfel de proiect este disponibilitatea tehnologiei eficiente din punct de vedere al costului”, a spus preşedintele companiei, Dumitru Popescu.

Pentru materializarea acestui proiect ambițios, ARCA va utiliza tehnologia pe care a dezvoltat-o în ultimii ani și pe care a testat-o deja pe o rachetă semi-reutilizabilă. Aceasta din urmă, ilustrată în imaginea de mai sus, este alimentată cu combustibil pe bază de apă. pentru AMi se va realiza o rachetă similară, dar semnificativ mai mare. Vehiculul de exploatarea minieră ce urmează să fie transportat cu viitoare rachetă va fi, de asemenea, fabricat la Vâlcea.

„Noi vom folosi tehnologia EcoRocket, o tehnologie pe care am implementat-o la ARCA şi care foloseşte pentru primele trepte o tehnologie de propulsie cu combustibil pe bază de apă. Este mult mai puţin eficient decât combustibili poluanţi şi toxici folosiţi în prezent, dar ecologic şi, extrem de important, mult, mult mai ieftin. (…)

Explorarea asteroizilor s-a mai făcut, dar în scop de cercetare, nu de exploatare economică. Japonia şi Statele Unite – iar acum China în pregătire – au trimis deja sonde pe obiecte spaţiale apropiate Pământului şi au reuşit să aducă mostre de minereu. Există, de asemenea, mai multe companii care au ca obiectiv exploatarea minieră.

Ceea ce nu au însă aceste companii este racheta care să-i ducă acolo într-un mod care să fie viabil din punct de vedere economic. Rachetele actuale sunt foarte scumpe, iar cantitatea de minereu adusă nu ar reuşi să acopere valoarea zborului. Obiectivul nostru este să aducem pentru fiecare lansare o cantitate de minereu în valoare de 85 de milioane de dolari”, a mai spus reprezentantul ARCA.

Noul program se va desfășura până pe 18 iulie 2031, dar prima lansare va avea loc semnificativ mai devreme.

„În 2025 va fi primul zbor orbital operaţional pentru nava cosmică AMi şi testarea reintrării în atmosferă pentru capsula recuperabilă, precum şi fabricarea celei de-a doua rachete EcoRocket Heavy. În 2026, EcoRocket Heavy şi cosmonava AMi vor efectua o misiune de recunoaştere către un asteroid bogat în metale preţioase, simulând o misiune de minerit, iar în 2027 va fi prima misiune de minerit, care vizează aducere de metale preţioase în valoare de 34 milioane de dolari şi vânzarea minereului pe piaţă.

În 2028 va fi a doua misiune de minerit cu obiectivul de a aduce o încărcătură în valoare de 85 de milioane de dolari şi finalizarea construcţiei celei de a treia EcoRocket Heavy. În 2029, vor fi încă două misiuni de minerit, în 2030 încă cinci misiuni de minerit, iar în 2031 vor fi nouă misiuni de minerit şi obţinerea de metale preţioase în valoare de un miliard de dolari.

După 2031, exploatarea minieră trebuie să devină o rutină, cu o rată de 12 – 24 de misiuni pe an. ARCA va trece la dezvoltarea unor noi generaţii de vehicule destinate misiunilor pe distanţe mai mari, către centura de asteroizi şi chiar mai departe”, a precizat secretarul general al Federaţiei Aeronautice Române, inginerul Mihai Ilie, implicat de asemenea în acest demers românesc de a cuceri spaţiul cosmic, conform Agerpres.

De unde vin bani pentru ARCA și AMi

În total, conform primelor estimări, inițiativa românească de exploatare minieră în spațiu implică o cheltuială de aproximativ 100 de milioane de dolari. Cea mai mare parte a bugetului, în condiții ideal, va veni dintr-o criptomonedă. Intitulată AMi, aceasta va costa la început 10 cenți și va emisă într-un miliard de unități.

„Bugetul total necesar pentru fabricarea EcoRocket este de 23 de milioane de dolari, costul de lansare pentru EcoRochet Heavy, reconsiderând reutilizarea a 96% din masa întregii rachete, ceea ce este fără precedent, pentru că nimeni până acum nu a mai recuperat atât de mult dintr-o rachetă, este de cinci milioane de dolari, iar costul unei misiuni de minerit este estimat la 5,8 milioane de dolari.

Planul pentru atragerea celor 100 de milioane este ca din vânzarea de monedă AMi, emisă de ARCA, să strângem 73 de milioane în următorii cinci ani, din vânzarea de produse promoţionale – 2,4 milioane de dolari, din sponsorizări – 2,3 milioane şi să mai atragem cel puţin un milion de dolari echivalent în muncă voluntară. Deşi nu suntem mari fani, planificăm, de asemenea, atragerea a 22 milioane de dolari în investiţii directe, însă cea mai importantă sursă de finanţare estimăm că va fi moneda AMi”, a mai adăugat preşedintele ARCA.