Cu ARCA la închisoare: cine e românul acuzat că a furat de la americani

Cu ARCA la închisoare: cine e românul acuzat că a furat de la americani

Dumitru Popescu, directorul general ARCA Space Corporation, a fost acuzat și arestat pentru fraudă, delapidare și falsificare.

ARCA este o companie creată în România și a pornit ca un ONG bazat pe ideea fabricării rachetelor cu care am putea ajunge în spațiu. Dumitru Popescu, 40 de ani, este românul care se ocupa de corporație, iar în momntul de față se confruntă cu 13 fraude, cinci conturi de deturnare de fonduri și un număr de falsuri, potrivit unui raport de arest online. Popescu a fost arestat în Georgia și extrădat în New Mexico.

În momentul arestării, ARCA dezvolta o rachetă single-stage, care poate ajunge în orbită fără părți detașabile. Compania mai dezvoltă o rachetă, pe care intenționează să o lanseze de la Spaceport America.

Se crede că între 26 mai 2015 – 20 august 2015 și 25 noiembrie 2015 – 23 februarie 2016, Popescu a realizat prin „cuvinte sau comportamente o promisiune pe care nu intenționa să o menține”, spune Michael Persico, directorul general și fondatorul companiei de telecomunicații Anova Technologies din Chicago, dar și cel care a înaintat plângerea autorităților.

Plângerea face referire și la faptul că Popescu, în ianuarie 2016, a fraudat mai mult de 2.500 de dolari, dar și că a comis fraude mult mai mari în 2015 și declarații fiscale greșite. Popescu mai are de dat răspunsuri și pentru alte acuzații mult mai mici. De exemplu, compania a primit 60.000 de dolari de la municipalitatea din Las Cruces, dar a ratat să primească 500.000 de dolari finanțare pentru că nu a raportat numărul corect de angajați.

ARCA a fost înființată în 2014 și a fost relocată în Las Cruces în New Mexico. De-a lungului timpului, ARCA a intrat în conflict și cu autoritățile din România, în special cu Agenția Spațială Română (ROSA).

Etichete: