Mulți români au primit facturi la energie fără compensare sau plafonare: ce se întâmplă cu ele, avertismentul autorităților

Mulți români au primit facturi la energie fără compensare sau plafonare: ce se întâmplă cu ele, avertismentul autorităților

În teorie, foarte mulți români ar fi trebuit să primească facturi mai mici la energie electrică și gaze naturale, datorită planului autorităților de compensare și plafonare a tarifelor între 1 noiembrie și 1 aprilie. În practică, au trecut deja două luni de atunci și nu s-a întâmplat mare lucru.

În urmă cu câteva zile, detaliam practica celor de la Electrica Furnizare de a trimite facturi pe noiembrie și decembrie fără niciun fel de subvenții sau reduceri. Argumentul principal din spatele acelei situații era că plafonările și compensările se vor vedea și pe lunile anterioare într-o serie de facturi viitoare. Autoritățile române nu sunt însă încântate de această practică, iar ministrul Energie a venit cu niște avertismente serioase pe marginea subiectului.

Ce se întâmplă cu facturile fără compensare sau plafonare

În timp ce foarte mulți români care s-ar fi încadrat în restricțiile pentru subvenționare au primit facturi întregi la energie, Virgil Popescu a explicat că această practică trebuie să înceteze. Conform spuselor ministrului, guvernanţii au în plan modificarea legislaţiei în domeniu, astfel încât toţi furnizorii de energie electrică să fie obligaţi să emită facturile în acord cu prevederile Legii plafonării şi compensării.

”Am prezentat o scurtă evaluare preliminară a Legii plafonării şi compensării. Vă pot spune că pentru lunile noiembrie şi decembrie, la nivel de energie electrică, consumatori casnici, vorbim de aproximativ 80% din beneficiari din total gospodării au beneficiat de compensare şi plafonare şi în jur de 60% la gaze naturale. (…)

Gândim în continuare o schemă de compensare pentru consumatorii casnici în aşa fel încât după data de 1 aprilie să avem o posibilitate să reducem TVA de la 19% la 5%, în paralel cu o scoatere din preţul energiei electrice a bonusului de cogenerare şi a tarifului de certificat verde, evident, pentru cei care au plafon de consum de 300 de kw la energie electrică, plus o marjă de 10%”, a afirmat Virgil Popescu la finalul şedinţei BPN al PNL. În același context, oficialul a insistat pe faptul că, de luni, au început să fie transmise facturi cu compensări chiar și de către unii dintre furnizorii care nu au făcut-o până în prezent.

”Noi avem datele preliminare după ce ei au trimis facturile şi probabil că acest lucru s-a făcut în urma sesizării mele către ANPC şi în urma controlului care este încă în desfăşurare. Sunt şi eu foarte curios să vedem exact. Din datele pe care le am până acum, un singur mare furnizor a fost pregătit în aşa fel încât până-n data de 15 decembrie a emis facturile aşa cum trebuie şi aşa cum scrie în lege. (…) Vom face şi o modificare pe această lege, în aşa fel încât, furnizorii care nu au nu emis facturile să fie obligaţi să le refacă şi să fie obligaţi să nu perceapă penalităţi pentru oamenii care nu le-au plătit în termen. Pentru că vina de a nu face facturile aşa cum am spus este clar, exclusivă, a furnizorilor. Aştept raportul ANPC să fie prezentat public şi vom vedea”, a concluzionat ministrul Energiei.

Citește și: