După plafonări și compensări, ce se întâmplă cu facturile la gaz și curent ale românilor, de la 1 aprilie

După plafonări și compensări, ce se întâmplă cu facturile la gaz și curent ale românilor, de la 1 aprilie

Pe perioada de iarnă, autoritățile române au întins o mână de ajutor consumatorilor vulnerabili cu o serie de plafonări și compensări la facturile de energie electrică și gaze naturale. De la 1 aprilie, toate acestea vor dispărea.

În teorie, va exista o nouă schemă de sprijin pentru consumatorii casnici care nu au un consum foarte mare. În practică, particularitățile noului sistem sunt semnificativ mai puțin avantajoase decât ce se întâmplă în perioada friguroasă de acum, 1 noiembrie – 1 aprilie. Anunțul pe marginea acestui subiect a fost făcut de către premierul Nicolae Ciucă și, în mod implicit, se va reflecta în facturile românilor pe perioada de la 1 aprilie până, cel mai probabil, iarna viitoare.

Facturile la gaz și curent, semnificativ mai scumpe, de la 1 aprilie

“De la 1 aprilie consumatorii casnici cu un consum lunar de cel mult 300 kWh vor beneficia de o nouă schemă de sprijin, care va include TVA redus la 5%, compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare. Vom elabora o schemă de sprijin și pentru gaze naturale.”, a explicat premierul într-o conferință desfășurată ieri. “Pentru garantarea eficienței măsurilor de protecție, a cetățenilor consumatori casnici, urmează să fie refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate. Până la refacerea calculelor de către furnizori, aceste categorii de facturi nu vor fi purtătoare de penalitati”, a adăugat șeful guvernului.

În teorie, ar trebui să existe niște scheme de ajutor și pentru sprijinirea IMM-urilor, tot în aceeași perioadă. ”Analizăm, totodată, la nivelul guvernului, introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri, începând cu 1 aprilie”, a explicat Ciucă. ”În domeniul sectorului agricol si al industriei alimentare, vom lansa măsurile de sprijin la 1 februarie și le vom menține active până la data de 1 iulie”, a explicat el.

Una peste alta, în condiții ideale, foarte mulți români care beneficiază acum de toate reducerile la energie electrică și gaze naturale, vor ajunge să plătească cu aproximativ 50% mai mult. De exemplu, prețul cu plafonare și compensare pentru un client în serviciul universal din București gravitează în jurul valorii de 0,71 lei/kWh. Se ajunge aici după ce a fost redus de la 1,37 lei/kWh prin programele guvernamentale. După 1 aprilie, dacă actuala schemă nu se prelungește, fapt care este improbabil, și intră în vigoare măsurile detaliate de premier, prețul aceluiași client va fi de 1,11 lei/kWh, crescut cu un pic peste 50%.

Citește și: