Motivul pentru care Grecia este în alertă din cauza Turciei: „Trebuie să fim vigilenți”

Motivul pentru care Grecia este în alertă din cauza Turciei: „Trebuie să fim vigilenți”

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a lansat o nouă campanie de explorare a gazelor din Mediterana de Est. Liderul de la Ankara a precizat că operațiunea se va desfăşura în apele teritoriale ale Turciei, pentru a evita orice dispută cu Grecia şi Ciprul. Totuși, autoritățile de la Atena sunt în alertă, în condițiile în care tensiunile dintre cele două țări au crescut.

Decizia Turciei de a explora gazele din Mediterană pune în alertă Grecia

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că Ankara nu trebuie „să solicite permisiunea nimănui” pentru a fora în Mediterană. Grecia și Cipru acuză Ankara că a explorat ilegal zăcăminte de gaze pe teritoriul lor. Liderul turc a inaugurat cea mai nouă navă de foraj a țării, despre care a spus că va fi trimisă într-o zonă la nord-vest de Cipru, în estul Mediteranei. Cunoscută sub numele de Abdulhamid Han, este cea mai mare navă submarină de foraj de hidrocarburi din Turcia.

„Studiile şi forajele pe care le efectuăm în Mediterană sunt în interiorul teritoriului nostru suveran. Nu avem nevoie de permisiunea sau consimţământul nimănui pentru asta”, a declarat Erdogan, care a celebrat plecarea navei de foraj marin Abdulhamid Han din portul Mersin pentru o misiune de două luni, notează Reuters.

Precizări făcute de Erdogan

Totodată, președintele Turciei a dezvăluit destinaţia vasului: „Nava noastră se va deplasa în perimetrul zăcământului Yorukler 1, la 55 de kilometri în largul portului Gazipasa”, situat la 180 kilometri est de Antalya.

Campania anterioară de foraj în Mediterana Orientală, considerată o zonă potenţial bogată în gaz natural, a provocat o serie de incidente cu Grecia, în vara lui 2020, apoi cu Ciprul. La vremea respectivă, Turcia desfăşurase ambarcațiuni seismice, escortate de nave militare, o manevră condamnată dur de Uniunea Europeană.

„Noi am căutat modalităţi de a răspunde la problema dependenţei noastre de resurse energetice externe”, a explicat Erdogan.

Guvernul de la Atena, în alertă

Potrivit acestuia, vasul Abdulhamid Han „este simbolul noii politici energetice a Turciei. Totuşi, cu a patra noastră navă de foraj şi două nave seismice, am intrat în joc”. După acest anunț, un purtător de cuvânt al guvernului elen a transmis că Atena monitorizează situația cu atenție.

„Trebuie să fim vigilenți. Întotdeauna am făcut ceea ce trebuie să facem pentru a avea stabilitate în regiunea noastră și pentru a apăra pe deplin dreptul internațional și propriile noastre drepturi suverane”, a precizat Giannis Oikonomou.

Ankara spune că ambarcațiunea Abdulhamid Han, cu o lungime de 238 de metri, este cea mai mare şi cea mai avansată navă de foraj de mare adâncime, putând săpa la 12.000 de metri adâncime. Ca să-și acopere cererea de energie, Turcia este aproape complet dependentă de importuri.