03 aug. 2022 | 14:25

Turcia intervine în disputa privind centrala nucleară construită de Rusia cu 20 de miliarde de dolari

ULTIMA ORĂ
Turcia intervine în disputa privind centrala nucleară construită de Rusia cu 20 de miliarde de dolari

Ministerul turc al Energiei a declarat că încearcă să rezolve o dispută între părțile implicate în construcția unei centrale nucleare în valoare de 20 de miliarde de dolari de către compania rusă Rosatom la Akkuyu, în sudul Turciei.

Turcia intervine în problema centralei nucleare

Akkuyu Nukleer, o unitate Rosatom, a declarat sâmbătă că a semnat un acord cu TSM Enerji pentru a întreprinde restul lucrărilor de construcție la centrală, după ce a reziliat un acord cu firma turcă IC Ictas.

Luni, IC Ictas a declarat că a lansat o contestație legală împotriva rezilierii contractului de către Akkuyu Nukleer. TSM este deținută de trei companii cu sediul în Rusia, potrivit registrului comerțului din Turcia.

„Ministerul nostru a luat inițiativele necesare pentru a rezolva disputa dintre părți”, a declarat marți seara târziu Ministerul turc al Energiei într-o declarație.

„Prioritatea noastră este să ne asigurăm că toți contractorii și angajații care au servit pe șantier de la începutul proiectului nu suferă nicio nemulțumire și că proiectul este pus în funcțiune la timp”, a precizat acesta.

Ankara vrea să opereze primul reactor la centrală înainte de 2023

Akkuyu Nukleer, care construiește patru reactoare pe șantierul de la Mediterana, nu a oferit un motiv specific pentru încheierea înțelegerii cu IC Ictas, dar a declarat că contractul cu TSM va asigura finalizarea lucrărilor la datele convenite și că muncitorii vor fi plătiți la timp.

Ankara își propune să înceapă să opereze primul reactor la centrala de 4.800 de megawați în total înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare din 2023. Se așteaptă ca centrala să producă până la 10% din energia electrică a Turciei odată ce toate cele patru reactoare vor fi în funcțiune.

Președintele Tayyip Erdogan a sugerat anterior că Turcia ar putea colabora cu Rusia pentru construirea a încă două centrale. El urmează să poarte vineri discuții cu președintele rus Vladimir Putin în stațiunea rusă Soci, de la Marea Neagră.

Turcia cumpără gaze din Rusia

Turcia – a cărei producție de energie electrică se bazează pe centrale pe bază de gaz și unități hidroelectrice – este în mare măsură dependentă de importurile de energie, cumpărând gaze naturale din Azerbaidjan, Iran, Rusia, printre altele.

Energia nucleară este un „pas strategic” pentru securitatea energetică, a declarat Erdogan.

În vara anului 2020, Turcia a anunțat că a descoperit 405 miliarde de metri cubi de gaze naturale în Marea Neagră și prospectează resurse de hidrocarburi în estul Mediteranei, pe fondul tensiunilor cu Grecia și Cipru privind drepturile maritime.

Ministrul Energiei, Fatih Donmez, a declarat că centrala de la Akkuyu va acoperi aproximativ 10% din necesarul intern de electricitate. Erdogan a declarat că ponderea resurselor de energie produsă la nivel local și regenerabilă a ajuns la 63,7% în rețelele electrice stabilite.