05 oct. 2022 | 19:21

Moscova preia controlul asupra centralei nucleare Zaporojie. Decizia lui Putin pune pe jar Europa

ULTIMA ORĂ
Moscova preia controlul asupra centralei nucleare Zaporojie. Decizia lui Putin pune pe jar Europa

Vladimir Putin a semnat un decret, miercuri, prin care declară preluarea controlului asupra centralei nucleare de la Zaporojie și transformarea ei în „proprietate federală”. Rusia intenționează să supravegheze operațiunile complexului nuclear,  după ce a anexat oficial regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, a spus un oficial al Ministerului de Externe.

„Centrala nucleară Zaporojie se află acum în Rusia”

La începutul lunii martie, armata rusă a capturat centrala nucleară Zaporojie, la scurt timp după invadarea Ucrainei, dar personalul ucrainean a continuat să fie la comandă. De atunci, atât Moscova, cât și Kievul s-au acuzat reciproc de atacuri, riscând un dezastru nuclear.

Astăzi (n.r. – 5 octombrie), președintele Vladimir Putin a semnat un decret conform căruia centrala nucleară Zaporojie (ZNPP), capturată de invadatori, va fi dată Rusiei. Totodată, liderul de la Kremlin a cerut guvernului său să elaboreze „specificul exploatării centralei, emiterea de licențe și alte aspecte ale reglementării activităților ZNPP” până în 2028.

„Centrala nucleară Zaporojie se află acum pe teritoriul Federației Ruse și, în consecință, ar trebui să fie operată sub supravegherea agențiilor noastre relevante”, a spus ministrul adjunct de Externe, Serghei Vershinin.

Șeful AIEA va merge la Moscova

Deocamdată, nu este clar cum intenționează Kremlinul să opereze cea mai mare centrală din Europa și dacă va încerca să introducă propriul personal în complex. Pe de altă parte, Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), va vizita Moscova peste câteva zile, pentru a discuta situația de la Zaporojie.

Ce plan are Ucraina

Kievul ia în considerare repornirea complexului nuclear pentru siguranţa acestuia, la doar câteva săptămâni după temerile legate de un dezastru cauzat de radiații la instalația ocupată de Rusia. Vladimir Putin a anexat Zaporojie și alte trei regiuni din Ucraina, după ce a organizat referendumuri nerecunoscute internațional, voturile fiind condamnate de Occident.

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a dezvăluit, luni, că șeful centralei Zaporojie din Ucraina a fost eliberat de forțele ruse.

„Salut eliberarea lui Ihor Murașov”, a scris Rafael Grossi pe Twiter. „Am primit confirmarea că domnul Murașov s-a întors cu bine la familia lui”, a completat oficialul AIEA.

Murașov fusese arestat de patrule rusești în drumul său de la instalația nucleară către un oraș din apropiere, potrivit companiei energetice de stat din Ucraina. La 5 octombrie, Petro Kotin, președintele Energoatom, și-a asumat funcțiile de director general al centralei Zaporojie.