Moscova, la un pas de a se prăbuși din cauza unei crize uriașe. Rusia a ajuns la o datorie publică istorică

Moscova, la un pas de a se prăbuși din cauza unei crize uriașe. Rusia a ajuns la o datorie publică istorică

Rusia e cu un picior în groapă după ce experții au anunțat că datoria populației a ajuns la un maxim istoric în primul trimestru al acestui an. Raportul dezastruos a fost întocmit de Banca centrală a Rusiei, informează AFP.

Efectele pe care Kremlinul le simte din cauza invaziei în Ucraina

”Chiar înainte de declanşarea crizei (generată de sancţiunile impuse pentru războiul declanşat în Ucraina), piaţa creditelor personale a atins cel mai înalt nivel de îndatorare a populaţiei la nivel macro de la începutul consemnăriilor, adică 10,6% din venitul disponibil al populaţiei, faţă de 10,2% în aceeaşi perioadă a anului 2021”, spune Banca Centrală a Rusiei.

Specialiștii au menționat că, în contextul agravării situaţiei economice şi al majorării costului creditului în luna martie, când a crscut brusc dobânda de referinţă, emiterea de noi credite de consum a scăzut însă. În lunile martie şi aprilie, emiterea de noi credite de consum a scăzut cu 3,4%. Banca centrală spune că nu vede nicio deteriorare semnificativă a calităţii împrumuturilor acordate persoanelor fizice.

„Cu toate acestea, în martie şi aprilie s-a înregistrat o creştere semnificativă a ponderii creditelor de consum pentru care nu a fost înregistrată următoarea plată”, de la 5,3% la 7,5%, „indicând o potenţială creştere a creditelor neperformante în viitor”, se mai arată în raport.

Citește și: Lovitură totală pentru Putin. UE va interzice trei sferturi din importurile de petrol rusești: ”Până la sfârșitul anului, ajungem la 90%”

Banca centrală a Rusiei a crescut drastic dobânda de referinţă de la 10% la 20%, după care a început treptat să o scadă. În prezent, aceasta este de 11%. Măsurile au fost luate după ce Occidentul a introdus mai multe sancțiuni

Populaţia s-ar putea lovi de probleme majore de pe urma sancţiunilor: inflaţia (la 17,8% în aprilie), combinată cu o scădere a veniturilor din cauza disponibilizărilor în curs şi un recurs sporit la şomajul parţial de către fabrici, ca urmare a lipsei valutei străine, va reduce semnificativ puterea de cumpărare, mai ales că populaţia are puţine economii.

Citește și: LIVE Război în Ucraina. Ziua 98. Moscova permite trecerea navelor ucrainene cu cereale prin Marea Neagră. Rușii bombardează fără încetare orașul Lysychansk

 

Citește și: