Momentul în care luptătorii ucraineni s-au predat la Azovstal. Imagini dramatice

Momentul în care luptătorii ucraineni s-au predat la Azovstal. Imagini dramatice

Cei 265 de militari baricadați în combinatul siderurgic Azovstal, ultimul bastion al rezistenţei ucrainene la Mariupol, s-au predat forţelor ruse şi s-au declarat prizonieri, a anunțat, marţi, Ministerul rus al Apărării. Oficialii ruși au dat publicităţii un filmuleţ cu aceştia, iar imaginile sunt dramatice.

Imagini din timpul evacuării luptătorilor ucraineni din uzina Azovstal

Aceste imagini arată momentele în care luptătorii ucraineni din Azovstal se predau armatei ruse. Clipurile postate pe rețelele sociale dezvăluie că soldații ultimei redute din Mariupol sunt răniți. În unul dintre videoclipuri, filmat cu o dronă, se vede cum soldații ucraineni ies la lumină, ducând răniți întinși pe tărgi. Alții încep să fie percheziționați de forțe pro-ruse din Donețk, în timp ce victimele sunt urcate în autobuze.

Sute de soldați s-au predat Rusiei

Potrivit Ministerului rus al Apărării, peste 260 de luptători ucraineni, care au stat ascunși în oțelăria din Mariupol, s-au predat. 51 se află în stare gravă din cauza rănilor. Militarii care au avut nevoie de tratament medical au fost trimiși la un spital din Novoazovsk, oraș din estul Ucrainei, au precizat rușii.

„În ultimele 24 de ore, 265 de militanți au depus armele și s-au predat, dintre care 51 grav răniți”, a declarat Kremlinul.

Promisiunea făcută de Vladimir Putin

Iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat asigurări că luptătorii ucraineni care s-au predat la Azovstal vor fi tratați „în conformitate cu standardele internaționale”. Vladimir Putin a garantat acest lucru, a punctat oficialul rus.

Anterior, armata ucraineană a menționat că lucrează pentru a evacua toți soldații din ultima fortăreață a Mariupolului, cedând controlul Rusiei asupra orașului, după luni de bombardamente.

„Reduta Mariupol și-a îndeplinit misiunea de luptă. Comandamentul militar suprem a ordonat comandanților unităților staționate la Azovstal să salveze viețile soldaților… Apărătorii din Mariupol sunt eroii vremurilor noastre”, a spus Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Combinatul din Mariupol, ținta bombelor cu fosfor

Anterior, Kievul a acuzat Moscova că a lansat bombe cu fosfor asupra combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, după victoria la Eurovision 2022. „Iadul a venit pe pământ. La Azovstal”, a transmis, duminică, deputatul Petro Andriuşcenko pe Telegram. Ucraineanul a postat o înregistrare video cu atacul, în care se observă şi un foc de artilerie.

Dispozitivele explozive aveau inscripționate mesaje cu trimitere la câştigarea Eurovisionului de către Ucraina, concurs care s-a desfăşurat la Torino, în Italia. Cu toate că sursa imaginilor este neclară, Andriuşcenko susține că se poate citi „Kalush, cum ai cerut! Pentru Azovstal”, datat 14 mai.

Citește și: