Mesajul controversat al comandantul Batalionului Azov, după evacuarea de la Azovstal: „Războiul este o artă, nu o știință

Mesajul controversat al comandantul Batalionului Azov, după evacuarea de la Azovstal: „Războiul este o artă, nu o știință

Comandantul Batalionului Azov a venit cu o primă reacție, după ce autoritățile de la Kiev au hotărât ca militarii de la oțelăria Azovstal să fie evacuați. Denis Prokopenko a transmis, luni seară, într-un mesaj video că decizia a fost luată pentru salvarea vieților luptătorilor, pe care Zelenski îi numește eroi.

Anunțul făcut de comandantul de la Azov. Ce a declarat Prokopenko

Prokopenko a venit cu un mesaj video la scurt timp după evacuarea militarilor ucraineni răniți, care își apără pământul de mai multe săptămâni, în subteranele oțelăriei Azovstal. Acesta a explicat cu ce riscuri vine războiul și cât de important e să îți protjezi oamenii din echipă.

„Întotdeauna există riscuri când comanzi o unitate. În război nu există planuri și operațiuni complet sigure. Cel mai important lucru este să înțelegi dacă ai luat în calcul toate riscurile, dacă există un plan B, dacă ești complet pregătit să respecți planul, care trebuie să combine îndeplinirea misiunii cu protejarea la maximum a vieții și sănătății oamenilor. Poate de aceea războiul este o artă, nu o știință, când ai îndeplinit misiunea și ai salvat cât mai mulți oameni posibil. Acesta este cel mai înalt nivel de comandă și control. În special atunci când decizia ta primește aprobarea superiorilor. Glorie Ucrainei!”, a spus Denis Prokopenko în mesajul înregistrat.

Zelenski a venit, de asemenea, luni noaptea, cu un mesaj către poporul ucrainean, în care le transmite că a început operaţiunea de salvare a apărătorilor Mariupolului.

”Cea de-a 82-a zi a apărării noastre se apropie de sfârşit. O zi grea. Dar această zi, ca toate celelalte, are ca scop tocmai salvarea ţării noastre şi a poporului nostru. Referitor la situaţia de la Mariupol, datorită acţiunilor armatei ucrainene – Forţele Armate ale Ucrainei, informaţiile, echipa de negocieri, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii şi Naţiunile Unite, sperăm că vom putea salva vieţile băieţilor noştri. Printre aceştia se numără şi răniţii grav, li se acordă asistenţă medicală. Ucraina are nevoie de eroi ucraineni în viaţă. Acesta este principiul nostru. Cred că fiecare persoană adecvată va înţelege aceste cuvinte. Operaţiunea de salvare a apărătorilor Mariupolului a fost începută de către ofiţerii noştri militari şi de informaţii. Pentru a aduce băieţii acasă, munca continuă”, a transmis preşedintele Ucrainei.

 

Etichete: