Momentul în care euro va fi mai aproape de Bitcoin: când se lansează moneda europeană digitală

Momentul în care euro va fi mai aproape de Bitcoin: când se lansează moneda europeană digitală

În contextul popularității foarte mari a criptomonedelor în fiecare colț al mapamondului, tot mai multe bănci și autorități importante fac eforturi pentru a îmbrățișa banii digitali. Acest efort se transpune și realizarea unei monede euro digitale, deși similaritățile cu Bitcoin sunt destul de abstracte la această oră.

Departe de a fi prima oară când aflăm detalii despre un eventual euro digital, în trecut nu s-a mai întâmplat ca un oficial al Băncii Centrale Europene să facă estimări pe marginea dezvoltării acestei monede și a funcționalității cu care vine la pachet. Excepția de la regulă a venit de Olli Rehn, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, care a vorbit pe marginea subiectului într-un discurs de la Universitatea California. În opinia oficialului, un euro digital ar putea facilita plăți transfrontaliere și furnizarea unei ancore monetare digitale.

Euro Digital, un fel de criptomonedă, dar nu chiar

Aflat la Universitatea din California, Olli Rehn de la BCE a explicat că euro digital se află momentan în faza de investigare, iar aceasta ar urma să se încheie în octombrie 2023. Tot atunci, Banca Centrală Europeană va decide când va începe dezvoltarea monedei digitale. În același context, a profitat de ocazie pentru a lista câteva posibile beneficii rezultate din introducerea noii monede euro.

Lista include extinderea disponibilității băncii centrale pentru a include și plăți între persoanele fizice, nu numai tranzacții între bănci.

„Un euro digital ar da oamenilor opţiuni suplimentare privind modul de plată şi ar uşura plăţile, într-o economie din ce în ce mai digitală”, a declarat Rehn. Acesta a adăugat că limitările actuale în privinţa cripto-activelor private sunt „structurale”, din cauza volatilităţii preţurilor lor şi a vulnerabilităţii la riscurile cibernetice. „Un format nativ digital al unei monede sigure a băncii centrale ar putea spori stabilitatea, furnizând încredere în viitorul sistem financiar”, a explicat Rehn. Practic, oficialul BCE a întârit recentele comentarii ale preşedintelui Rezervei Federal a SUA, Jerome Powell. Acesta din urmă, de asemenea, s-a pronunţat în favoarea introducerii unui dolar digital, conform Agerpres.