16 aug. 2022 | 08:40

Modificarea din Codul Rutier care bulversează: îți poți pierde permisul și primești amendă, dacă nu ești atent la noua schimbare de la semafor. Ce este noul tip de marcaj Bike Box

ACTUALITATE
Modificarea din Codul Rutier care bulversează: îți poți pierde permisul și primești amendă, dacă nu ești atent la noua schimbare de la semafor. Ce este noul tip de marcaj Bike Box

Pe lângă plata parcărilor în București, șoferii din Capitală vor mai avea parte de o schimbare în trafic. Ei vor întâlni un nou tip de marcaj rutier, care îi va obliga să oprească cu trei metri înainte de semafor. Iată ce se schimbă în Codul Rutier.

Dacă nu îl respectă, riscă amenzi consistente şi suspendarea permisului pentru 30 de zile. Concret, noul marcaj se numește Bike box și a fost aprobat încă de anul trecut de Comisia Tehnică Rutieră. Astfel, bicicliștii se vor încadra într-un loc special pentru un viraj la stânga în marcajul dedicat lor și vor continua pe pista pentru bicicliști.

Ce schimbare intervine în Codul Rutier

Ca referință, autoritățile române s-au inspirat pentru marcaj după modelul altor mari orașe din Germania sau Austria. Marcajul vizează o zonă delimitată sub forma unui pătrat la capătul benzilor de circulație. Așadar, bicicliștii și cei care folosesc trotinetele vor aștepta în acest spațiu culoarea verde a semaforului și vor porni cu câteva secunde înaintea șoferilor. Ei vor continua pe pista dedicată lor.

Cu toate acestea, în București sunt doar circa 30 de kilometri de astfel de piste. Așadar, aceste spații de acumulare pentru biciclete, numite în varianta engleză – Bike box, pot fi un instrument util în anumite situații.

Mai exact, atunci când se face verde să pornească bicicliștii, să nu fie acea situație de risc în care pornesc unul în spatele celuilalt sau între coloane de mașini.

Este important de menționat că noul marcaj a fost introdus deja în Codul Rutier, iar măsura a fost deja implementată sub formă de proiect pilot, în urmă cu un an. Șoferii care vor încălca semnul bike box riscă amenzi de până la 750 de lei dar și suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile.

Mai jos, poți vedea în imagine, mai precis, ce înseamnă marcajul Bike Box.