Moderna dă în judecată Pfizer și BioNTech. Compania spune că tehnologia vaccinului covid-19 i-a fost furată

Moderna dă în judecată Pfizer și BioNTech. Compania spune că tehnologia vaccinului covid-19 i-a fost furată

Moderna a declarat vineri că va da în judecată Pfizer și BioNTech pentru copierea „tehnologiei revoluționare” din spatele vaccinului său Covid-19, punând astfel bazele unei confruntări juridice între rivalii farmaceutici din spatele unora dintre cele mai bine vândute vaccinuri folosite pentru combaterea pandemiei.

Scandal între companiile producătoare de vaccinuri covid-19

Compania a declarat că va solicita daune-interese de la rivalii săi pentru că ar fi încălcat mai multe brevete care protejează platforma tehnologică ARN mesager a Moderna și care au fost esențiale pentru dezvoltarea vaccinului Covid, inclusiv unul legat de modificările chimice care permit ARNm să intre în corpul uman fără a provoca reacții imunitare nedorite.

Moderna a declarat că nu va încerca să blocheze vaccinul BioNTech/Pfizer de pe piață și nici nu va solicita un ordin judecătoresc împotriva vânzărilor viitoare, datorită rolului de salvare a vieții pe care îl joacă în pandemie.

Dar a declarat că se așteaptă ca rivali precum Pfizer și BioNTech să îi respecte proprietatea intelectuală și că va căuta să aplice aceste drepturi legale prin procese în instanțele din SUA și Germania.

„Am intentat aceste procese pentru a proteja platforma tehnologică inovatoare de ARNm pe care am creat-o, în a cărei creare am investit miliarde de dolari și pe care am brevetat-o în deceniul care a precedat pandemia Covid-19”, a declarat Stéphane Bancel, directorul executiv al Moderna.

Acesta a precizat că Moderna continuă să utilizeze platforma sa mARN pentru a dezvolta medicamente pentru prevenirea HIV, gripei și a altor boli, dar va lua în considerare acordarea de licențe pentru tehnologia sa rivalilor în condiții comerciale rezonabile.

Reacția Pfizer

Pfizer a declarat că rămâne încrezătoare în proprietatea sa intelectuală care susține vaccinul său.

„Pfizer/BioNTech nu a analizat încă pe deplin plângerea, dar suntem surprinși de litigiu, având în vedere că vaccinul Pfizer/BioNTech Covid-19 s-a bazat pe tehnologia ARNm brevetată de BioNTech și a fost dezvoltat atât de BioNTech, cât și de Pfizer”, a declarat compania într-un comunicat.

Decizia Moderna de a-și da în judecată cei mai mari rivali marchează o escaladare serioasă a bătăliei pentru proprietatea intelectuală asupra drepturilor de proprietate asupra ARNm, o tehnologie care învață sistemul imunitar să recunoască un virus pe baza unei părți din codul său genetic.

Companiile mai mici au depus deja o serie de plângeri de încălcare a brevetelor împotriva Pfizer, BioNTech și Moderna în legătură cu utilizarea ARNm.

Experții spun că miza este mare, în condițiile în care Pfizer, BioNTech și Moderna sunt prognozate să genereze vânzări de vaccinuri în valoare de 52 de miliarde de dolari în 2022, potrivit Airfinity, o firmă de analiză a datelor din domeniul sănătății. O serie de companii încearcă să dezvolte noi medicamente bazate pe aceeași tehnologie mARN.