Pfizer face o a treia doză pentru vaccinul împotriva COVID. Cine va beneficia de cea de-a treia doză

Pfizer face o a treia doză pentru vaccinul împotriva COVID. Cine va beneficia de cea de-a treia doză

În afară de vaccinul de la Johnson & Johnson, celelalte vaccinuri contra COVID sunt formate din două doze, care reprezintă schema completă de vaccinare.

Pfizer a anunţat recent că a început un studiu clinic care constă în administrarea unui vaccin pneumocic candidat împreună cu o a treia doză de vaccin Pfizer-BioNTech pentru Covid-19, la persoane cu vârste de peste 65 de ani, conform Reuters, citat de Hotnews.

Obiectivul studiului este de a înţelege dacă această combinaţie de vaccinuri este sigură. De asemenea, experții urmăresc reacţia sistemului imunitar după adăugarea unui vaccin pneumococic la vaccinul pentru Covid-19, potrivit Pfizer. Vaccinul pneumococic candidat, 20vPnC, este dezvoltat pentru protejarea adulţilor împotriva a 20 de serotipuri responsabile de majoritatea bolilor pneumoccocice invazive şi pneumonie.

Cum se va desfășura studiul cu a treia doză din vaccinul Pfizer

Noul studiu va include 600 de adulţi care vor fi recrutaţi din studiul pentru vaccinul pentru Covid-19, în stadiu târziu, al celor două companii, după ce aceştia au primit a doua doză de vaccin cu cel puţin şase luni înainte de a intra în studiul de co-administrare.

Anterior, recomandarea a fost ca vaccinurile pentru Covid-19 sunt sigure pentru a fi administrare singure. Dar, pe baza experienţei cu vaccinuri non-Covid, Centrul SUA pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor a declarat că vaccinurile COVID-19 şi alte vaccinuri pot fi administrate simultan sau în aceeaşi zi.

La sfârșitul anului trecut, Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) a acceptat să evalueze cu prioritate o cerere a Pfizer de licenţă pentru administrarea vaccinului 20vPnC la adulţi cu vârste de peste 18 ani şi a stabilit o dată pentru decizie în luna iunie.

Mai târziu, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a acceptat cererea companiei de autorizare a introducerii pe piaţă a 20vPnC.

A treia doză de vaccin împotriva Covid-19, o posibilitate reală: anunțul experților germani

Cel mai recent anunț pe marginea acestui subiect a venit de la autoritățile sanitare germane. În opinia lor, sunt șanse mari să ai nevoie de un al treilea vaccin împotriva noului coronavirus administrat anul viitor. Mesajul experților nemți este similar cu ceea ce au spus mai mulți producători de vaccinuri.

Într-un interviu publicat recent de grupul Funke, preşedintele Comisiei Permanente de Vaccinare din Germania (StiKo) Thomas Mertens, a avertizat că „vaccinurile actuale împotriva noului coronavirus nu vor fi ultimele”. „În principiu trebuie să ne pregătim pentru ca probabil anul viitor să fie nevoie să ne reîmprospătăm protecţia imunitară”, a afirmat oficialul.

Citește și: