05 apr. 2022 | 16:55

Misterul Ochiului de Cristal, din Canada: ce povești circulă în jurul formațiunii bizare

ACTUALITATE
Misterul Ochiului de Cristal, din Canada: ce povești circulă în jurul formațiunii bizare

În nordul îndepărtat al orașului Quebec, din Canada, se află o regiune misterioasă ce poartă numele de Nunavik. Interesant este că puțini sunt cei care știu despre existența acestei zone.

În 1950, această zonă a devenit faimoasă în ziarele din toată lumea, fiind numită a opta minune a lumii – nu datorită sălbăticiei sau a vreunei structuri create de om, ci, mai degrabă, datorită caracteristicii terestre distincte: craterul Pingualuit, din Canada.

Tundra de aici este marcată de crăpături, fisuri și depresiuni pline cu „buzunare” minuscule de apă. Cu toate acestea, craterul cu pricina se remarcă semnificativ.

Cu un diametru de aproape 3,5 km și o circumferință de peste 10 km, nu doar dimensiunea este cea care îl scoate în evidență, ci și simetria sa, fiind proape perfect circular și umplut cu apă.

Misterul craterului din Canada, ținut secret multă vreme

Ar fi fost descoperit, pentru prima dată, de lumea occidentală, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când piloții de vânătoare l-au reperat și l-au folosit ca punct strategic de navigație. Cu toate astea, din motive evidente, piloții nu au spus nimic despre acest loc misterios până la încheierea războiului.

Când în sfârșit au făcut-o, în 1950, unul dintre primii oameni care s-a declarat hipnotizat de acest loc a fost Fred W Chubb. El a părut mai mult decât convins că formațiunea a fost cauzată de un vulcan, ceea ce ar fi însemnat, în mod automat, că în el se află diamante. Așadar, a cerut sfatul directorului de atunci al Muzeului Ontario, dr. Meen, care, la fel de captivat de noua descoperire, a călătorit acolo cu el pentru a investiga. Spre marea dezamăgire a tuturor, concluziile au arătat că acest crater nu s-ar format prin erupția unui vulcan.

Ultimele rapoarte au indicat că formațiunea bizară ar fi fost, în realitate, creată de meteoriți, și nimic mai mult.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele