05 apr. 2022 | 14:55

Câte tipuri de somn există și cum ne afectează: ce au descoperit cercetătorii

ACTUALITATE
Câte tipuri de somn există și cum ne afectează: ce au descoperit cercetătorii

Un studiu realizat pe aproximativ 100.000 de persoane din Regatul Unit a dezvăluit că există mai multe moduri distincte de somn.

Mai excact, vorbim despre 16 moduri în care dormim sau moțăim. Acest studiu ar putea permite experților să diagnosticheze mai bine insomnia și preinsomnia.

Cercetarea se bazează pe date obținute de la brățările inteligente și ajută la determinarea tiparele noastre de moțăială și somn profund. Acest lucru a fost realizat prin măsurarea mișcărilor brațelor, în timpul somnului, a participanților la acest studiu, pe parcursul mai multor zile.

Rezultatul studiului a arătat că somnul poate să fie diferit pentru fiecare individ în parte.

În general, grupurile au fost împărțite în cinci categorii mari. Cei care s-au încadrat în prima categorie au experimentat, în general, insomnie cu durată lungă de somn și s-au trezit des în timpul somnului. La celălalt capăt al spectrului, cei care s-au încadrat în categoria a cincea au dormit toată noaptea. De menționat că ultima categorie nu obișnuia să tragă un pui de somn pe timpul zilei.

S-au descoperit 16 tipuri de somn, în cadrul acestui studiu

Conform cercetătorilor și rezultatelor obținute de aceștia, participanții la studiu au evidențiat 16 tipuri distincte de somn. Participanții au fost împărțiți în mai multe categorii, după cum urmază:

  • cei care au parte de „somn fragmentat cu durată scurtă de somn”, în general;
  • cei care suferă de insomnie cu durata normală de somn;
  • cei care suferă de insomnie cu durată scurtă de somn;

Pentru a complica lucrurile, grupurile au fost împărțite sumplimentar în alte subcategorii de somn fragmentat:

  • un grup mare care să îi include pe cei care dorm adânc, dar nu pot adormi la loc ușor odată ce se trezesc;
  • cei care prezintă un amestec de treziri scurte, intercalate cu câteva ore petrecute cu ochii în tavan;
  • cei care se trezesc des și nu adorm timp de ore întregi;
  • „păsările de noapte”;

Așadar, oamenii de știință au descoperit că mulți dintre aceștia suferă de „preinsomnie”, în timp ce ultima categorie va fi predispusă la insomnie, în toată regula. Ultima categorie va avea probleme reale de adaptabilitate socială, pe timp de zi, din pricina lipsei de odihnă.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele