Este un real dezastru pentru Uniunea Europeană, toate țările sunt afectate, inclusiv România. Germania a făcut un anunț despre despre decizia luată de Vladimir Putin. Iată ce a spus ministrul german al economiei, Robert Habeck, despre solicitarea Rusiei ca statele Uniunii Europene să nu-i mai plătească gazele naturale în euro sau dolari, ci în ruble.
După ce Vladimir Putin a anunţat recent că Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau euro pentru livrările sale de gaze naturale către „ţările ostile”, dând și un termen autorităţilor ruse o săptămână să pună la punct un nou sistem de plăţi în ruble, Germania vede solicitarea Rusiei ca statele Uniunii Europene să nu-i mai plătească gazele naturale în euro sau dolari, ci în ruble, drept o „ruptură a contractului”.
„Urmează să discutăm cu partenerii noştri europeni asupra modului în care vom răspunde acestei cereri”, a spus ministrul german al economiei, Robert Habeck, ieri, într-o conferință de presă.
De precizat este că chestiunea ar putea fi discutată de liderii europeni la summitul lor de joi şi vineri.
Decizia luată de Vladimir Putin este o replică a Moscovei la sancţiunile occidentale care i-au fost impuse în urma invadării Ucrainei, în special îngheţarea activelor Rusiei în străinătate, o măsură prin care statele occidentale au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele ei valutare sau în aur. Această măsură a fost descrisă de Moscova drept un „furt”.
Preşedintele rus Vladimir Putin a asigurat însă statele europene că Rusia le va furniza în continuare gaze în volumele şi la preţurile convenite, potrivit contractelor încheiate.
La data de 8 martie, Guvernul rus a adoptat o listă cu ţări „neprietenoase”, în urma sancţiunilor impuse Rusiei după invazia acesteia împotriva Ucrainei. Pe această listă se regăsesc SUA, Canada, ţările UE, Marea Britanie, dar şi alte ţări europene nemembre ale UE şi din Asia de Sud şi Sud-Est, care s-au raliat sancţiunilor impuse Rusiei, după invadarea Ucrainei, din data de 24 februarie 2022.
A trecut o lună de la invadarea Ucrainei de către Rusia. Potrivit administrației locale, bombardamentele ruse în Kiev au lovit 87 de clădiri rezidențiale, de la începerea invaziei în Ucraina și până acum.