28 iun. 2022 | 19:37

Misterul a ceea ce a declanșat ultima eră glaciară ar putea fi rezolvat: ce au descoperit cercetătorii

ACTUALITATE
Misterul a ceea ce a declanșat ultima eră glaciară ar putea fi rezolvat: ce au descoperit cercetătorii

Două mistere sunt foarte greu de descifrat de către experții în paleoclimat: de unde au venit calotele de gheață ale ultimei epoci glaciare și cum au crescut atât de repede. Iată ce cred cercetătorii că a declanțat ultima eraă glaciară.

Un nou studiu publicat în Nature Geoscience ar fi putut rezolva aceste mistere, propunând o explicație. Aceste descoperiri ar putea fi aplicate și altor perioade glaciare istorice. Ultimul ciclu glaciar a început cu 116.000 de ani în urmă, iar o calotă de gheață enormă a acoperit emisfera nordică. Cu toate acestea, acestora le-a trebuit doar 10.000 de ani pentru a crește și a fuziona, ceea ce a fost surprinzător pentru oamenii de știință.

Oamenii de știință s-au străduit anterior să explice calotele extinse de gheață care acopereau Europa de Nord și Scandinavia mai blândă – apa caldă adusă de Curentul Atlanticului de Nord ar fi trebuit să facă Scandinavia în mare parte fără gheață.

„Problema este că nu știm de unde provin acele foi de gheață (în Scandinavia) și ce le-a determinat să se extindă într-un timp atât de scurt”, a declarat Marcus Lofverstrom, autorul principal, într-o declarație.

Autorii studiului au dezvoltat un model complex al sistemului Pământului, numit Modelul Sistemului Pământului Comunitar. Acest model ar putea recrea condițiile climatice timpurii din perioada glaciară recentă în detaliu spațial ridicat.

Ultima eră glaciară: cum a apărut

Cercetătorii au descoperit că porțile oceanice din Arhipelagul Arctic canadian au fost vitale în controlul climatului nord-atlantic. Această poartă a ajutat apoi să decidă dacă calotele de gheață din Scandinavia au crescut sau nu. Modelele au arătat că atâta timp cât Arhipelagul Arctic canadian a rămas deschis, emisfera nordică a fost suficient de răcită de configurația orbitală a Pământului pentru a permite formarea calotelor de gheață în nordul Canadei și Siberia.

Echipa de cercetare a explorat, de asemenea, dacă calotele marine de gheață au obstrucționat căile navigabile din Arhipelagul Arctic canadian. În mod normal, deșeurile proaspete din Arctica și Pacificul de Nord sunt direcționate prin Arhipelagul Arctic canadian – în acest scenariu, acestea au fost de fapt deviate la est de Groenlanda. Deturnarea a cauzat slăbirea și împrospătarea circulației adânci a Atlanticului de Nord, condiții mai răcoroase în Scandinavia și expansiunea gheții marine.

„Folosind atât simulări ale modelelor climatice, cât și analiza sedimentelor marine, arătăm că formarea gheții în nordul Canadei poate bloca porțile oceanice și poate devia transportul apei din Arctic în Atlanticul de Nord”, a spus Lofverstrom, „și asta, la rândul său, duce la o circulație oceanică slăbită și condiții de frig în largul coastei Scandinaviei, ceea ce este suficient pentru a începe să crească gheață în acea regiune”.

„Aceste descoperiri sunt susținute de înregistrările sedimentelor marine din Atlanticul de Nord, care arată dovezi ale ghețarilor din nordul Canadei cu câteva mii de ani înainte de partea europeană”, a spus Diane Thompson, autorul studiului. „Înregistrările sedimentelor arată, de asemenea, dovezi convingătoare ale unei circulații oceanice slăbite în adâncime înainte ca ghețarii să se formeze în Scandinavia, similar cu rezultatele noastre de modelare”.

În general, experimentele pot sugera că formarea gheții marine din nordul Canadei a fost necesară pentru formarea ghețarilor scandinavi.

„Este posibil ca mecanismele pe care le-am identificat aici să se aplice fiecărei perioade glaciare, nu doar celei mai recente”, a spus Lofverstrom. „Ar putea chiar ajuta la explicarea unor perioade reci de scurtă durată, cum ar fi inversarea frigului Younger Dryas (cu 12.900 până la 11.700 de ani în urmă) care a punctat încălzirea generală la sfârșitul ultimei ere glaciare”.