Cât de rece era, de fapt, Epoca de Gheață? Temperatura medie a ultimei ere glaciare, confirmată în prezent

Cât de rece era, de fapt, Epoca de Gheață? Temperatura medie a ultimei ere glaciare, confirmată în prezent

Un nou studiu analizează datele fosile pentru a găsi temperaturile medii din ultima epocă glaciară de pe Pământ. Această perioadă de timp, în urmă cu aproximativ 20.000 de ani, avea temperatura medie de aproximativ 7,8 grade Celsius. Așadar, Cât de rece a fost Epoca de Gheață?

Deși ne putem imagina straturi de gheață care acoperă totul din întreaga lume, nu s-a întâmplat chiar așa. De fapt, cercetătorii au identificat temperatura ultimului maxim glaciar, de acum aproximativ 20.000, de a fi la aproximativ 7,8 grade Celsius.

Aceasta, desigur, a fost temperatura globală medie, nu temperatura minima înregistrată într-o anumită regiune. Ultimul maxim glaciar (LGM) a fost o perioadă foarte rece, când ghețarii au acoperit aproximativ jumătate din America de Nord și de Sud, precum și Europa și părți din Asia.

Per total, noua lucrare a constatat că temperaturile lumii erau cu aproximativ 6 grade Celsius mai scăzute decât astăzi. Dacă compari, temperatura globală medie a fost de 14 grade Celsius în secolul al XX-lea.

Studiul are implicații pentru înțelegerea schimbărilor climatice

Autorul principal al studiului, Jessica Tierney, profesor asociat la Departamentul de Geoștiințe al Universității din Arizona, a spus că s-ar putea să nu pară un lucru mare pentru unii, dar a fost, de fapt, monumental.

„În propria experiență personală, s-ar putea să nu sune ca o mare diferență, dar, de fapt, este o schimbare uriașă”, a explicat Tierney. „În America de Nord și Europa, cele mai nordice părți erau acoperite de gheață și erau extrem de reci. Chiar și aici, în Arizona, a fost o răcire mare”.

Acest lucru corespunde modelelor de schimbări climatice, care arată că latitudinile mari se încălzesc cu o viteză mai mare decât latitudinile mici. Acest lucru înseamnă, conform proiecțiilor, că acest proces de „amplificare polară” va fi din ce în ce mai cald în zone precum Arctica, care sunt mai sensibile la schimbările climatice.

Echipa lui Tierney a calculat că de fiecare dată când cantitatea de carbon atmosferic se va dubla, temperaturile globale ar trebui să crească cu 3,4 grade Celsius. Nivelurile de carbon în timpul erei glaciare au fost de aproximativ 180 de părți pe milion, apoi au crescut la aproximativ 280 de părți pe milion în timpul Revoluției Industriale și au ajuns până acum la 415 părți pe milion.

În Epoca de Gheață, cu 6 grade Celsius mai frig decât acum

Cum au ajuns oamenii de știință la concluziile lor? Echipa a folosit modele care au conectat datele de la fosilele de plancton oceanic la temperaturile de la suprafața mării. O tehnică numită asimilare a datelor, utilizată în prognoza meteo, a fost apoi utilizată pentru a lega datele fosile cu simulările modelului climatic al LGM.

„Ce se întâmplă într-un birou meteo este că măsoară temperatura, presiunea, umiditatea și folosesc aceste măsurători pentru a actualiza un model de prognoză și pentru a prezice vremea”, a spus Tierney. „Aici, folosim modelul climatic al Centrului Național pentru Cercetări Atmosferice din Boulder, Colorado, pentru a produce un retrograd al LGM, iar apoi actualizăm acest retrograd cu datele reale pentru a prezice cum a fost clima”.

Descoperirile vor ajuta oamenii de știință din domeniul climei să evalueze modul în care creșterea nivelurilor atmosferice de dioxid de carbon din prezent influențează temperaturile medii din întreaga lume.

„Șase grade de încălzire medie globală sunt enorme. Lumea ar fi arătat mult diferit în timpul ultimului maxim glaciar”, a spus Poulsen. A adăugat, de asemenea, că „porțiunile de nord ale Americii de Nord, inclusiv aici, în Ann Arbor, Michigan, au fost acoperite de kilometri de gheață”.

Citește și: