Câțiva păstori au făcut o descoperire istorică! Au găsit un mamifer din era glaciară, păstrat în formă perfectă. Cercetătorii au rămas uluiți când l-au văzut: „Are o importanță uriașă pentru întreaga omenire”! Ce șanse au specialiștii să readucă specia la viață?
Cadavrul perfect conservat al unui mamifer din era glaciară a fost găsit, întâmplător, de câțiva păstori de reni din Antarctica Rusă. Oamenii ș-au dat seama imediat de importanța descoperirii lor și au anunțat autoritățile. Potrivit New York Post, animalul ar avea între 22.000 și 39.500 de ani.
Cercetătorii care au analizat animalul au anunțat că este vorba despre rămășițele unui urs preistoric. Carcasa perfect conservată a fost găsită în urma procesului de topire a permafrostului rus, pe insulele Lihakovski. Oamenii de știință de la Universitatea Federală de Nord-Est din Yakutsk au catalogat descoperirea păstorilor ca fiind „de mare importanță pentru întreaga omenire”.
„Aceasta este prima şi singura descoperire de acest gen – o carcasă de urs întreg cu ţesuturi moi. Este complet conservat, cu toate organele interne la locul lor”, a declarat cercetătoarea Lena Grigorieva, într-un comunicat.
Odată cu topirea permafrostului rus, în zone întinse din regiunea Siberiei, mai multe descoperiri majore au ieșit la lumină în ultimii ani. Rămășițele unor specii de animale specifice erei glaciare au fost găsite, perfect conservate. În întreaga lume, există echipe formate din specialiști în clonare, care încearcă să le readucă la viață, prin încrucișarea AND-ului extras de la ele cu cel al „strănepoților” din zilele noastre.
O echipă de specialiși în clonare din Rusia și Coreea de Nord este pe punctul de a readuce la viață o rasă de cal dispărută de mai bine de 4.000 de ani. Cercetătorii încearcă să extragă o mostră viabil de AND din corpul mumificat al unui mânz ce a murit acum 42.000 de ani.
Cadavrul mânzului a fost descoperit într-un crater din Siberia cunoscut de oamenii din zonă ca „Gura Iadului”. Animalul avea aproximativ două săptămâni când a murit.
Prima etapă a procesului de clonare va folosi o iapă coreeană ca mamă surogat. Dacă specialiștii vor reuși să preleveze o mostră „vie” de ADN din mânzul de 42.000 de ani și celulele rezultate vor duce la formarea unui organism nou, oamenii de știință ar putea fi la un pas de a „învia” mamutul lânos.