Ministrul ucrainean de Externe, apel disperat către Occident să trimită avioane de luptă: „Cum puteți dormi când copiii Ucrainei sunt sub bombe?“

Ministrul ucrainean de Externe, apel disperat către Occident să trimită avioane de luptă: „Cum puteți dormi când copiii Ucrainei sunt sub bombe?“

Ministrul de Externe de la Kiev face un apel de ultim moment către Occident. Dimitry Kuleba declară că Ucraina are „chiar acum“ nevoie de avioane de luptă. „Cum puteți dormi când copiii Ucrainei sunt sub bombe?“ – este întrebarea adresată de oficialul ucrainean, în contextul invaziei ruse pe teritoriul țării vecine. Mai multe detalii, în rândurile de mai jos.

Ministrul ucrainean de Externe, apel disperat către Occident

Apel de ultim moment al ministrului Afacerilor Externe de la Kiev, Dimitry Kuleba. Oficialul ucrainean declară că țara sa are nevoie de avioane de luptă „chiar acum“, îndemnând statele care nu au oferit ajutor militar Ucrainei să o facă.

Apelul a fost făcut în urmă cu scurt timp către autoritățile occidentale, potrivit informațiilor apărute în presa ucraineană.

„Așii noștri ne apără eroic cerul. Dar Rusia are avantaje. Dragi parteneri care încă nu ați furnizat Ucrainei avioane militare: cum puteți dormi când copiii ucraineni sunt sub bombe în Mariupol, Herson, Harkiv, alte orașe? Puteți lua această decizie acum. Făceți-o!“, a notat Kuleba într-un mesaj pe contul său de Twitter.

Declarația ministrului de Externe ucrainean vine la scurt timp după ce președintele țării, Volodimir Zelenski, a adresat o replică dură către SUA și UE, care au spus că nu pot decide restricții pentru spațiul aerian al Ucrainei, întrucât această măsură ar trebui luată de NATO.

Citește și: Imaginile dezastrului. Cum arată Ucraina, după o săptămână de bombardamente

„Cum puteți dormi când copiii Ucrainei sunt sub bombe?“

Iată mesajul lui Volodimir Zelenski către SUA și UE:

„Dacă nu puteți închide spațiul aerian, atunci spuneți o dată. Dacă nu o puteți face acum, spuneți-mi câți oameni ar trebui să explodeze, câte brațe, picioare, capete ar trebui să zboare pentru a înțelege? Spuneți-mi câți. Vom merge să numărăm și vom aștepta“.

De menționat că Rada Supremă a Ucrainei a cerut comunității internaționale să introducă interdicții pentru Rusia în spațiul aerian de deasupra Ucrainei, precum și desfășurarea de forțe de menținere a păcii.

În replică, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că acesta ar fi pas un prea mare pentru UE, astfel că NATO ar trebui să analizeze foarte bine decizia, pentru a evita izbucnirea unui al treilea război mondial. Același mesaj a fost transmis joi de Casa Albă, prin purtătoarea de cuvânt, Jen Psaki.

Citește și: