18 apr. 2022 | 12:51

Ministrul Energiei, anunț important despre când va renunța România la cărbune: „Vrem să folosim gazul drept combustibil de tranziție”

ULTIMA ORĂ
Ministrul Energiei, anunț important despre când va renunța România la cărbune: „Vrem să folosim gazul drept combustibil de tranziție”

Ministrul Energiei vine cu un anunț important pentru toți românii. Virgil Popescu a anunțat, în timpul unui interviu pentru Jerusalem Post, momentul în care țara noastră va elimina definitiv cărbunele.

Ministrul Energiei, anunț important despre când va renunța România la cărbune

Guvernantul PNL reiterează că între România și Israel există un potențial uriaș în ceea ce privește cooperarea pe palierul Energiei și spune că în decurs de zece ani țara noastră va elimina cărbunele pe etape și va folosi gazul pe post de combustibil de tranziție.

”Vrem să ne întâlnim cu companii care sunt dispuse să investească în România. Vrem să vorbim despre surse regenerabile. Vrem să vorbim despre investiţii şi trebuie să cumpărăm gaz.

Vrem să înlocuim combustibilii fosili. Când am vorbit cu ministrul, i-am spus despre mixul de energie electrică din România. Avem aproape 20% cărbune, aproape 8% gaz, aproape 20% nuclear, iar restul de 40% sunt hidro şi surse regenerabile. Vrem să eliminăm treptat cărbunele până în 2032 şi să folosim gazul ca combustibil de tranziţie.

Cred că aceasta este o oportunitate uriaşă de cooperare între companiile israeliene şi româneşti”, a declarat șeful cabinetului de Energie, pentru sursa citată.

Uniunea Europeană vrea întoarcerea la cărbune pentru a pune capăt șantajului Rusiei

Pe de altă parte, deși normele europene ne-au împins să renunțăm la sursele de energie care poluează, războiul dintre Rusia și Ucraina duce la soluții disperate. Comisia Europeană cerea la începutul lunii trecute redeschiderea minelor, iar asta pentru a putea scăpa de șantajul rusesc în ceea ce privește gazele.

Țara noastră are un potenițial de a asigura energie pentru tot consumul, însă nimeni nu ia nicio măsură. Multe mine din România s-au închis sau dețin echipament vechi de zeci de ani. Având în vedere amenințarea rușilor de a închide robinetul de gaze spre Europa, pericolul poluării pare cel mai puțin nociv efect.

În România mai există la ora actuală nu mai mult de 17 exploatări miniere de cărbune active. Dintre acestea, mai multe sunt în plin proces de închidere. Cel mai recent studiu a arătat că acele cariere de suprafață se întind pe 10.500 de hectare, ceea ce înseamnă aproape jumătate din suprafața municipiului București.

Specialiștii sunt de părere însă că soluția nu trebuie să vină însă din exploatarea de cărbune, ci din combustibili mai puțini poluanți.