Ministrul Bode anunță o victorie pentru România și o lovitură pentru Rusia: „Am fost scoși de pe lista neagră a SUA”

Ministrul Bode anunță o victorie pentru România și o lovitură pentru Rusia: „Am fost scoși de pe lista neagră a SUA”

România a fost scoasă de pe lista de supraveghere a Departamentului de Stat al Statelor Unite, în urma publicării raportului anual privind traficul de persoane, a anunțat, marți, ministrul de Interne, Lucian Bode. Analiza „conturează o imagine favorabilă a activităților anti-trafic și evidențiază progresele pe care România le-a făcut în ultimul an. Sistemul anti-trafic de persoane din România este unul funcțional, capabil să ofere un răspuns adecvat acestui tip de criminalitate”, a subliniat oficialul MAI.

MAI, veste foarte bună pentru români!

Vești excelente pentru România, în urma publicării raportului anual privind traficul de persoane de către Departamentul de Stat al SUA. Ministrul Afacerilor de Interne, Lucian Bode, a transmis că țara noastră a fost scoasă de pe „lista neagră” a Statelor Unite. În schimb, Washington a plasat Rusia în topul statelor angajate în trafic de persoane şi în recrutarea de copii soldaţi.

„Nu am vrut să cred nicio clipă în scenariul în care România ar fi fost retrogradată, deoarece avem structuri, legislație, strategii, planuri de acțiune și linii de finanțare dedicate pe care am început deja să le utilizăm mai eficient și mai aplicat în prevenirea și combaterea acestui fenomen. Eforturile noastre din ultimul an nu au vizat doar să răspundă recomandărilor Departamentului de Stat, ci sunt o expresie a angajamentului evident al României pentru combaterea acestui flagel”, a explicat Bode.

SUA au scos țara noastră de pe lista de supraveghere pentru traficul de persoane

Potrivit oficialului MAI, sprijinul oferit de premierul Nicolae Ciucă a fost esențial în ceea ce privește coordonarea tuturor măsurilor implementate. Dacă România nu mai face parte din această categorie rușinoasă, iată că SUA au plasat Federația Rusă pe lista ţărilor angajate într-o politică sau un model de trafic de persoane şi de muncă forţată și care recrutează sau folosesc copii soldaţi.

„Lupta anti-trafic presupune efortul conjugat al mai multor instituții și cu siguranță ne vom concentra în continuare pe remedierea aspectelor pe care trebuie să le îmbunătățim. Aș vrea să subliniez că o decizie deosebit de importantă în acest sens a fost preluarea la nivelul Cancelariei Prim-Ministrului a Comitetului de monitorizare a eforturilor anti–trafic”, a mai spus ministrul român.

Acuzații grave la adresa Rusiei

Departamentul de Stat al SUA a inclus aceste liste în raportul său anual, care cuprinde, pentru prima dată, în urma unui mandat din 2019 al Congresului, o secţiune privind traficul de persoane sprijinit de stat. Rusia lui Putin apare frecvent în document din cauza invaziei sale din Ucraina şi a vulnerabilității milioanelor de refugiaţi ucraineni în faţa traficului de fiinţe umane.