Adrian Chesnoiu, lăsat fără imunitate de Camera Deputaților. Fostul ministru al Agriculturii poate fi anchetat de DNA

Adrian Chesnoiu, lăsat fără imunitate de Camera Deputaților. Fostul ministru al Agriculturii poate fi anchetat de DNA

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, este acuzat de procurorii DNA de Abu în serviciu. Procurorii cer ridicarea imunității pentru începerea anchetei.

Adrian Chesnoiu, acuzat de abuz în serviciu

Update 28 iunie, ora 14.33. Camera Deputaţilor a stabilit că deputatul Adrian Chesnoiu, fost ministru al Agriculturii, poate fi anchetat de DNA, după ce imunitatea i-a fost luată prin vot. Au fost 251 de voturi pentru, 25 împotrivă şi două nule.

Update 28 iunie, ora 13.55. Fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, le-a cerut colegilor deputați să voteze în favoarea ridicării imunității sale, pentru a fi judecat de organele competente. Politicianul își susține nevinovăția și spune că va dovedi asta în fața judecătorilor, de aceea va vota cu bilele la vedere pentru ridicarea imunității.

„Suntem într-un moment în care niciunul dinte dvs. nu ați dori să vă aflați, dar am primit de la voi, de la mii de fermieri români imediat ce am aflat din presă că s-au ridicat la adresa mea anumite suspiciuni, am primit sprijin. Sunt un om simplu, ca orice cetățean al acestei țări. Nu o să mă ascund în spatele unei demnități și cred că fiecare dintre noi trebuie să considerăm funcția de demnitate publică o responsabilitate, nu un privilegiu. Vă rog pe toți, la fel voi face și eu, voi vota pentru ridicarea imunității. Știu că multora dintre voi vă este greu, dar și eu voi vota la vedere pentru ridicarea imunității. Vă rog să mă înțelegeți că nu sunt adeptul justiției televizate, sunt nevinovat și asta voi dovedi în fața instanței”, a spus Adrian Chesnoiu înainte de vot.

Update 28 iunie, ora 07.41. Deputații români dezbat şi votează, marţi, cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de ridicare a imunităţii lui Adrian Chesnoiu, fost ministru al Agriculturii. Potrivit regulamentului Camerei, votul este secret cu bile, iar raportul Comisiei juridice se aprobă prin votul secret al majorităţii membrilor prezenţi.

Update 27 iunie, ora 18:35 – Deputații din Comisia juridică au decis să îi ridice imunitate parlamentarea lui Adrian Chesnoiu, fostul ministru al Agriculturii, ca urmare a anchetării sale într-un dosar DNA de corupție. 18 deputați au decis în favoarea ridicării imunității, iar alți 3 au votat împotrivă. Raportul final a fost pozitiv, iar fostul ministru al Agriculturii poate fi anchetat pentru fapte de corupție de către procurorii DNA.

Votul va fi dat în şedinţa de plen de marţi.

„Doresc să facă câteva precizări. Eu am preluat postul de ministru al Agriculturii şi nu mi-am dorit să fac altceva decât bine agriculturii din România, bine fermierilor români şi până la urmă bine cetăţenilor care depind de rezultate din agricultura.

Cred eu că în mandatul acesta scurt, de 6 luni, am şi reuşit să fac o parte din lucrurile acestea bune şi e cumva meritul echipei pe care am avut-o la Ministerul Agriculturii pentru că am reuşit într-un timp foarte scurt să facem lucruri care stagnau de foarte multă vreme.

Evident că suspiciunile de azi nu vizează activitatea aceasta legată de politicile agricole şi de activitatea din agricultură, ci anumite lucruri administrative.

Sunt un om responsabil şi aşa cred că m-aţi cunoscut cu toţii”, a afirmat Adrian Chesnoiu, luni la Parlament.

„Acesta a fost şi motivul pentru care, fără niciun fel de ezitare, am luat decizia de onoare, individual, fără să mă consult cu absolut nimeni, de a demisiona din funcţia de ministru, de a mă autosuspenda din PSD şi de a le solicita colegilor mei din toate grupurile parlamentare să voteze cererea de încuviinţare a procurorilor, în vederea derulării activităţilor specifice de cercetare.

Sunt absolut convins că, la finalul aceste cercetări, adevărul va ieşi la iveală, iar eu, aşa cum m-aţi cunoscut întotdeauna, nu sunt adeptul unei justiţii televizate.

România are nişte proceduri care vizează modul în care se derulează o anchetă penală. La finalul cercetărilor, voi veni cu aceeaşi demnitate în faţa dumneavoastră, şi vă voi prezenta punctul meu de vedere cu privire la acest dosar. Până la finalizarea cercetărilor nu mă veţi mai auzi declarând nimic despre acest dosar”, a mai explicat Chesnoiu.

Update 24 iunie, ora 9:51 – Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, va asigura interimatul Ministerului Agriculturii, după ce ministrul a fost acuzat de către DNA de abuz în serviciu.

În acest sens, Adrian Chesnoiu va demisiona din funcție, lăsând fotoliul de ministru liber. Ministrul Transporturilor actual, Sorin Grindeanu, va fi ministru interimar al Agriculturii, până când postul se va ocupa.

Update 23 iunie, 16:30 – Adrian Chesnoiu va demisiona din funcția de ministru al Agriculturii, pentru a putea fi anchetat de către DNA. De altfel, procurorii au cerut ridicarea imunității, în cazul în care acesta va renunța la funcție, ancheta își va putea urma cursul fără impedimentul imunității.

Adrian Chesnoiu este acuzat de DNA de abuz în serviciu și instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informațiile care nu erau destinate publicității.

Procurorii DNA au suspiciuni că, în perioada 9 februarie – 11 aprilie 2022, Chesnoiu ar fi convins o persoană din subordine să îi dea acces la mai multe subiecte concepute pentru probele scrise ce urmau să fie susținute pentru organizarea a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi la direcții județene.

Subiectele au ajuns apoi la patru candidați, iar după probele scrise și orale, trei dintre ei au promovat.

DNA vrea ridicarea imunității

Conform DNA, la intervenția directă a ministrului Agriculturii în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să îl promoveze, chiar dacă nu întrunise condițiile de acceptare în concurs.

Respectiva persoană a obținut până acum peste 33.000 de lei din salariu, ca urmare a acceptării acestui post.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au transmis o cerere pentru ridicarea imunității, dar și copii ale dosarului de urmărire penală.

Parlamentul urmează să decidă dacă ridică sau nu imunitatea pentru ministrul Agriculturii.

Dacă vor ridica imunitatea, Chesnoiu va fi chemat oficial și la DNA pentru a i se aduce la cunoștință aceste acuzații.

Purtătorul de cuvânt al PSD a fost surprins de cererea DNA.

”A fost o surpriză pentru noi, îl cunosc ca pe unul dintre cei mai performanți miniștri. sunt convins că nu va exista o obstrucționare, mă bazez pe conduita PSD din ultima vreme”, a declarat Radu Oprea.

Citește și: