Urmează o criză alimentară în România? Ce spune ministrul Agriculturii

Urmează o criză alimentară în România? Ce spune ministrul Agriculturii

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, a declarat că România nu trebuie să se teamă de o eventuală criză alimentară. El a precizat că anul 2020 a fost cel mai secetos din ultimii 20 de ani și, cu toate acestea, agricultura României a reușit să asigure necesarul de consum de grâu la nivel intern și un excedent de două milioane de tone.

Ministrul Agriculturii, despre o eventuală criză alimentară

O criză alimentară este departe de România, afirmă ministrul Agriculturii, care spune că țara noastră nu trebuie să își facă altfel de griji.

“Anul 2020 probabil a fost cel mai secetos an din ultimii 20 de ani. Am avut o suprafaţă de aproape un milion de hectare de teren arabil calamitate sau cu o productivitate extrem de redusă din cauza secetei.

Dar cu toate acestea agricultura României a reuşit să asigure necesarul de consum de grâu la nivel intern şi să realizeze chiar un excedent de aproximativ două milioane de tone pentru că necesarul nostru de consum intern este situat undeva la 4,5 milioane tone de grâu anual, iar producţia realizată în 2020 a fost de 6,5 milioane de tone.

Deci, iată că şi în cel mai rău an din punct de vedere climateric, fermierii români au reuşit să asigure necesarul de grâu pentru consumul intern şi să realizeze şi un excedent pentru export”, a declarat Adrian Chesnoiu.

România are producție stabilă de cereale la toamnă

„România are un nivel de producție stabil la cerealele de toamnă. De asemenea, el a declarat că speră ca vremea să țină cu fermierii să să nu existe fenomene extreme care să pună în pericol activitatea agricolă. 

“Lucrul acesta ne dă, cred eu, liniştea necesară de a înţelege că România este departe de a se afla într-o situaţie de apariţie a unei crize alimentare.

Desigur este important ca întotdeauna să ne asigurăm stabilitatea, să fim siguri că nivelul producţiei este unul stabil şi pot să vă asigur că şi anul acesta avem un nivel de producţie stabil la principalele cereale de toamnă.

Acum sigur e important ca până la finalul anului agricol să avem cantităţi de precipitaţii să avem o situaţie climaterică care să fie îngăduitoare cu fermierii noştri şi să nu ne trezim cu fenomene extreme sau accentuate climaterice care să pună în risc această activitate agricolă”, a explicat ministrul Agriculturii.

Citește și: