02 mai 2022 | 20:22

Ministerul Sănătății face clarificări privind hepatita acută: „Nu există niciun caz în România”

ULTIMA ORĂ
Ministerul Sănătății face clarificări privind hepatita acută: „Nu există niciun caz în România”

După alertele din ultima vreme privind suspiciunile de boală misterioasă la copii, Ministerul Sănătății calmează populația. În țara noastră nu a fost depistat, până în prezent, niciun caz de hepatită severă de cauză necunoscută. Pe de altă parte, medicii spun că ne putem proteja de toate tipurile de hepatită prin respectarea regulilor de igienă.

Ministerul Sănătății are un mesaj despre hepatita acută

Referitor la cazurile suspecte de îmbolnăvire cu virus hepatitic de cauză misterioasă ale unor copii de 10 ani, respectiv 8 luni, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au făcut o precizare foarte importantă.

„Pentru o corectă informare a opiniei publice, precizăm că, în România, nu a fost depistat, până în prezent, niciun caz de hepatită severă de cauză necunoscută”, a transmis, luni, 2 mai, MS.

Cum ne putem proteja de această afecțiune

La nivel global, mai mulţi copii cu vârste între o lună şi 16 ani s-au îmbolnăvit de hepatită acută severă misterioasă, adică virusurile care provoacă această afecțiune nu au fost identificate. Infecția poate fi prevăzută dacă lumea respectă regulile de igienă, este sfatul medicului pediatru Mihai Craiu. Potrivit specialistului, soluția cheie ar fi să ne spălăm foarte bine pe mâini.

„Hepatitele, în general, pot fi prevăzute dacă respectăm regulile de igienă. Scăderea emoției legate de pandemie ne-a făcut mai puțin prudenți. Înainte nu cumpărăm obiecte de la magazin până nu le dezinfectam. Acum, aceste precauții s-au estompat și au creat o portiță pentru transmiterea unor patogeni care circulă în natură pe cale fecal-orală. Se contaminează niște alimente din cauza mâinilor sau a apei cu care sunt stropite și ajung la copii. Cheia ar fi să ne spălăm pe mâini și dacă consumăm alimente care nu se prepară termic, să le spălăm foarte bine.

Din datele pe care le avem, cel puțin în Scoția, unde au fost raportate primele cazuri, 12 din cei 13 pacienți au vârste până la 5 ani. Cei foarte mici care nu pot purta mască, nu se spală, duc mâinile la ochi. Trebuie să ne concentrăm pe lucrurile foarte simple, nu să ne speriem din nou și să ne izolăm”, a declarat recent medicul Mihai Craiu, pentru Digi24.

Care sunt simptomele

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cele mai frecvente simptome ale hepatitei acute sunt gastrointestinale, cum ar fi dureri abdominale, diaree și vărsături. Cele mai multe cazuri de hepatită (inflamație hepatică) din Marea Britanie au fost observate la copiii sub cinci ani, mulți simțindu-se rău (diaree, greață, urmate de icter).