Hepatita misterioasă la copii, confirmată în 14 țări. Care sunt simpomele principale

Hepatita misterioasă la copii, confirmată în 14 țări. Care sunt simpomele principale

A crescut numărul cazurilor de hepatită cu origine necunoscută la copii. Până acum, aproape 200 de îmbolnăviri au fost confirmate în 14 țări ale lumii. Japonia și Canada sunt cele mai recente state care se confruntă cu această boală misterioasă. Doctorii încă încearcă să stabilească ce provoacă această afecțiune, de fapt. Pe de altă parte, experții spun că ne putem proteja de toate tipurile de hepatită prin respectarea regulilor de igienă. Iată ce sfaturi are medicul pediatru Mihai Craiu pentru români.

Hepatita misterioasă la copii se răspândește alarmant

Se pare că această boală misterioasă afectează mai mult copiii cu vârste cuprinse între o lună și 16 ani. Un deces a fost raportat, iar 10% dintre bolnavi au avut nevoie de transplant de ficat. Specialiștii dezvăluie că virusurile obișnuite care provoacă hepatită virală acută nu au fost detectate în niciunul dintre aceste cazuri, cauza fiind un adevărat mister.

Cum poate fi evitată îmbolnăvirea

Cu toate acestea, hepatita poate fi prevăzută dacă lumea respectă regulile de igienă, este de părere medicul pediatru Mihai Craiu. Potrivit expertului, soluția cheie ar fi să ne spălăm pe mâini.

 „Hepatitele, în general, pot fi prevăzute dacă respectăm regulile de igienă. Scăderea emoției legate de pandemie ne-a făcut mai puțin prudenți. Înainte nu cumpărăm obiecte de la magazin până nu le dezinfectam. Acum, aceste precauții s-au estompat și au creat o portiță pentru transmiterea unor patogeni care circulă în natură pe cale fecal-orală. Se contaminează niște alimente din cauza mâinilor sau a apei cu care sunt stropite și ajung la copii. Cheia ar fi să ne spălăm pe mâini și dacă consumăm alimente care nu se prepară termic, să le spălăm foarte bine.

Din datele pe care le avem, cel puțin în Scoția, unde au fost raportate primele cazuri, 12 din cei 13 pacienți au vârste până la 5 ani. Cei foarte mici care nu pot purta mască, nu se spală, duc mâinile la ochi. Trebuie să ne concentrăm pe lucrurile foarte simple, nu să ne speriem din nou și să ne izolăm”, a declarat dr. Mihai Craiu, pentru Digi24.

Care sunt simptomele acestei afecțiuni cu origine necunoscută

Întrebat care sunt simptomele hepatitei la copii, specialistul român a răspuns că acestea diferă în funcție de vârstă.

 „Un sugar e simptomatic în 1-3% din cazuri, în timp ce un adolescent sau un adult e simptomatic în 30-50%. Cu cât e mai mic, trebuie să fim cu un grad de vigilență mai mare”, a explicat medicul pediatru.

Boala hepatică misterioasă a infectat deja copii din zeci de țări, cele mai recente cazuri fiind raportate în Japonia și Canada. Inclusiv în România a fost depistat un caz. Cel puțin un copil a murit și alți 17 au avut nevoie de transplant hepatic, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății. Potrivit OMS, cele mai frecvente simptome sunt gastrointestinale, cum ar fi dureri abdominale, diaree și vărsături.

Citește și: