Milioane de euro de la stat pentru muncitorii din aceste domenii, este oficial: deja se depun cererile

Milioane de euro de la stat pentru muncitorii din aceste domenii, este oficial: deja se depun cererile

Autoritățile române, în frunte cu Ministerul Economiei, au inițiat un nou proiect pentru a întinde o mână de ajutor antreprenorilor care activează în industria prelucrătoare și, implicit, angajaților din acest domeniu.

Florin Spătaru a confirmat disponibilitatea unui nou ajutor de la statul român în valoare de peste trei milioane de euro dedicat antreprenorilor din industria prelucrătoare. Banii se acordă pe baza unor cereri de finanțare sub formă de granturi destinate investițiilor din domeniul menționat. Termenul până la care pot fi depuse proiectele este 16 decembrie 2022, ca pe parcursul următoarei luni, să se realizeze analiza dosarelor.

Cine primește milioane de euro de la stat, în ce condiții

„Este pentru prima dată când, după 30 de ani, reuşim să demarăm un proces de finanţare a investiţiilor în industria prelucrătoare, care are un aport în economia românească şi un impact semnificativ în dezvoltarea economică în anii următori. În maximum şase luni ne aşteptăm ca aceste proiecte să fie demarate, să avem primele rezultate în economie”, a spus Spătaru.

Conform estimărilor, oficialii din Ministerul Economiei se așteaptă la aproximativ 20 de cereri prin această schemă de ajutor, mai ales că nu sunt cele mai stricte reguli de acordare, dacă ai un plan bine definit. ”Este eligibilă orice companie înregistrată în România, chiar şi companii mici şi mijlocii. Important este ca valoarea proiectului să fie de cel puţin 3 milioane de euro”, a precizat oficialul guvernamental.

Acesta este primul pas dintr-o schemă de ajutor care se desfășoară pe parcursul a doi ani și are o valoare totală de 300 de milioane de euro, 150 de milioane de euro sunt meniți pentru anul în curs, iar alți 150 de milioane sunt pentru anul viitor. ”Ne dorim ca această schemă să fie multianuală, pe 4-5 ani şi să creştem bugetul ei din 2023”, a continuat ministrul. Tot în acest an, conform economica.net, vor fi lansate alte două scheme de ajutor, din 14 noiembrie și începutul lunii decembrie. Este vorba de schema de minimis pentru creșterea competitivității și cea pentru economia circulată.