Milioane de credite în România, cu rate mai mici: explicația pentru fenomenul ciudat, deși cresc dobânzile

Milioane de credite în România, cu rate mai mici: explicația pentru fenomenul ciudat, deși cresc dobânzile

România se află într-o situație foarte ciudată și dificilă din punct de vedere financiar. Inflația a dus la o explozie a prețurilor și, într-o măsură semnificativă, a influențat și dobânzile la bănci. Chiar și așa, un număr mare de români s-ar putea să aibă de câștigat.

Mai mulți economiști șefi din spatele băncilor comerciale de la noi au atras atenția asupra unui fenomen cât se poate de interesant și benefic pentru populație. Deși au crescut dobânzile la credite și depozite în România, acestea nu au nicio șansă să se apropie de rata reală a inflației, indicativul care a crescut într-un ritm semnificativ mai accelerat. În consecință, cei ale căror venituri s-au aliniat la inflație sau urmează să se alinieze în perioada cât se poate de apropiată, vor ajunge să plătească rate mai puțin costisitoare. Nu se aplică la toată lumea, dar particularitățile tehnice din spate merită avute în vedere.

Dobânzi, ROBOR, rate și inflație, care-i legătura

„Chiar dacă ROBOR va ajunge la 6% în luna iunie, dobânzile la credite (n. r.- cu excepţia anumitor tipuri de credite) tot vor rămâne sub inflaţie”, spune Valentin Tătaru, economist şef al ING Bank.

Ca referință, inflația în luna martie era estimată la aproximativ 10,15%, comparativ cu aceeași lună a anului trecut. Conform estimărilor venite din bănci, însă, cu un ROBOR de 6% și o marjă a băncii de 2,5% – 3%, dobânzile pentru creditele acordate companiilor nu au cum să depășească o cifră de 9%. Cu alte cuvinte, banca pierde, în timp ce clientul ale cărui venituri s-au aliniat la inflație, are de câștigat.

Previziunile BNR s-au dus însă chiar mai departe decât atât și vehiculează un vârf de 11,2% a inflației din acest an, cu cel puțin două puncte sub dobândă. Pentru trimestrul trei, inflația estimată este de 10,2%, iar analiștii BNR previzionează scumpiri de aproximativ 9,6% pentru majoritatea prețurilor.

Pornind de la aceste cifre, valoarea reală calculată în echivalentul puterii de cumpărare a sumei plătite ca rată lunară scade, deși dobânzile sunt în creștere. Un pic tristă este situația celor care au depozite la bănci, dobânzile pentru acestea sunt de maxim 5%, valoare care se reflectă într-o pierdere de 5% raportată la inflație.

„Probabil dobânzile vor rămâne pe tot parcursul anului sub inflaţie. Anul aceasta arată practic că cei care au credite au de câştigat”, continuă Valentin Tătaru.

Citește și: