17 apr. 2022 | 12:50

Ce poți face, concret, pentru a plăti o rată mai mică la bancă: doar o semnătură îți trebuie

ACTUALITATE
Ce poți face, concret, pentru a plăti o rată mai mică la bancă: doar o semnătură îți trebuie

În ultimele luni se desfășoară un veritabil coșmar economic pentru românii împrumutați la bănci, respectiv pentru aceia care au semnat contracte de finanțare cu dobândă variabilă.

Dacă ai un credit accesat înainte de luna mai a anului 2019, înseamnă că acesta este influențat de ROBOR, indicele principal în funcție de care dobânzile tale se calculează.

După cum știm, în ultima perioadă, acesta a avut o evoluție explozivă. Conform ultimelor date, respectiv cele furnizate vineri de Banca Națională a României, indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a stagnat vineri la 4,70%, valoare înregistrată și miercuri și joi. Amintim faptul că indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar în anul trecut acesta era de doar 1,98%.

Mai mult decât atât, scumpirile ratelor la creditele în lei cu dobândă variabilă nu se vor opri aici. Banca Națională a României anticipează o inflație de peste 11,2% în luna iunie, nivel preconizat anterior, ceea ce înseamnă că șunt șanse mari ca BNR să intervină din nou pe piața monetară, cu o altă majorare a dobânzii de referință. Acest lucru se traduce prin noi scumpiri ale dobânzilor.

Pune-te la adăpost

Pentru a evita fluctuațiile de cost de la o lună la alta, trebuie să știi că ai putea să treci de la ROBOR la IRCC (indicele de referință pentru calcularea creditelor de consum contractate după luna mai a anului 2018). Este adevărat că și aici se înregistrează creșteri și sunt așteptate alte scumpiri, însă analiștii economici susțin că nu se va ajunge atât de sus ca în cazul ROBOR.

Din acest motiv, ai putea lansa o discuție cu banca ta parteneră, pentru a vedea dacă e posibilă trecerea la IRCC. Practic, o simplă semnătură te poate scăpa de stresul pe care-l trăiești lună de lună și chiar ai putea face economii.

„Consumatorii cu credite în lei cu dobânzi variabile pot face economii lunare importante la plata ratelor bancare prin trecerea de la ROBOR la IRCC. Economiile sunt cu atât mai mari cu cât soldul creditului este mai mare, iar perioada rămasă până la scadență este mai îndelungată. În contextul exploziei prețurilor la alimente, energie, gaze naturale, carburanți, etc. considerăm că ar fi bine să profite de șansă pe care o au de a plăti rate mai mici măcar la credite.

De asemenea, facem apel către instituțiile de credit să răspundă favorabil și cu celeritate solicitărilor consumatorilor, într-un termen mult mai scurt decât cel prevăzut în legislație, pentru a le permite să beneficieze cât mai curând de această gură de oxigen”, afirmă Alin Iacob, președintele Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF).