14 mart. 2022 | 10:19

Mii de copii din orfelinatele din Ucraina riscă să fie lăsați în urmă

ULTIMA ORĂ
Mii de copii din orfelinatele din Ucraina riscă să fie lăsați în urmă

Copiii din orfelinate și instituții din Ucraina riscă să fie lăsați în urmă sau separați și mai mult de membrii familiei, a avertizat o organizație umanitară. Salvați Copiii spune că Ucraina are una dintre cele mai mari rate de îngrijire instituțională din Europa.

Mii de copii din orfelinatele din Ucraina riscă să fie lăsați în urmă

Aproximativ 100.000 de copii, 1,3% dintre copiii ucraineni, locuiesc într-un orfelinat sau într-o instituție, cum ar fi un cămin de îngrijire a copiilor sau un internat pentru orfani, potrivit UNICEF.

„Operațiunea militară a Rusiei în Ucraina a declanșat fuga unui milion de copii, dar majoritatea copiilor aflați în îngrijirea instituțională rămân prinși în țară. Acești copii sunt unii dintre cei mai vulnerabili din Ucraina și se confruntă cu un risc crescut de trafic, abuz și alte forme de exploatare”, a declarat Irina Saghoyan, directorul Salvați Copiii pentru Europa de Est, într-un comunicat, potrivit euronews.com.

Rusia a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie, declanșând o criză umanitară, cu peste 2,5 milioane de oameni care au fugit din țară, potrivit agenției ONU pentru refugiați. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani au fost recrutați ca rezerviști, așa că sunt în mare parte femeile și copiii cei care fug în țările vecine.

Salvați Copiii a avertizat că copiii din orfelinate nu vor putea avea acces la îngrijire pe măsură ce violența crește în țară. Organizația a cerut guvernelor să depună un efort pentru a proteja copiii, asigurându-se că cei fără îngrijitori pot avea acces la locuințe, asistență medicală și alte tipuri de sprijin. Aceștia lucrează pentru reunirea copiilor cu familia extinsă în prieteni din Ucraina, Polonia și alte țări.

Unele organizații au lucrat pentru relocarea acestor copii. Aproximativ 100 de orfani evrei ucraineni au sosit în Israel săptămâna trecută cu ajutorul unui fond evreiesc. Dar Salvați Copiii avertizează că mulți dintre acești tineri expuși riscului rămân în țară, pe fondul temerilor că Rusia va continua să vizeze infrastructura civilă.

Peste 2,5 milioane de ucraineni au fugit din țara lor de la invazia Rusiei

În puțin peste două săptămâni, milioane de refugiați ucraineni au fost forțați să fugă, în timp ce brutala invazie rusă a patriei lor continuă. Numărul de persoane aflate în mișcare constituie „criza de refugiați cu cea mai rapidă creștere din Europa de la al Doilea Război Mondial”, a declarat duminică comisarul Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR), Filippo Grandi.

În timp ce mulți rezidenți din părțile centrale și de est ale țării s-au mutat în vestul Ucrainei și departe de linia frontului, peste 2,5 milioane de ucraineni au plecat complet în urma invaziei Rusiei din 24 februarie, potrivit ultimelor estimări ale Națiunilor Unite privind refugiații.

Majoritatea celor care fug din Ucraina sunt femei și copii. Bărbații ucraineni cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani au fost interzis să plece după ce guvernul național a aplicat legea marțială.

Cu peste 1,6 milioane de ucraineni trecând pe teritoriul său până vineri, conform datelor UNHCR, Polonia a primit de departe cei mai mulți refugiați. Națiunile aflate direct în vestul și sudul Ucrainei au acceptat, de asemenea, un număr mare de refugiați. De la invazie, peste 245.000 de ucraineni au intrat în Ungaria, în timp ce peste 195.000 au fugit în Slovacia, potrivit datelor UNHCR de vineri.

Peste 328.000 de refugiați au sosit în Moldova, a declarat ministrul de externe al țării, Nicu Popescu. Iar peste 173.000 de persoane au fugit de atunci în România vecină, potrivit UNHCR. În toată Europa, națiuni precum Germania, Austria, Croația, Estonia, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Țările de Jos, Portugalia și Suedia au raportat fiecare sosire a mii de ucraineni.