Metodele „neortodoxe” prin care își finanțează Coreea de Nord programele nucleare: avertismentul grav al ONU

Metodele „neortodoxe” prin care își finanțează Coreea de Nord programele nucleare: avertismentul grav al ONU

Atacurile cibernetice, venite din Coreea de Nord, au reușit să facă ceea ce puțini și-ar fi putut închipui posibil: să sporească veniturile aferente programelor nucleare ale țării.

Mai exact, se pare că hackerii au reușit să fure criptomonede în valoare de milioane de dolari pentru a finanța programele de rachete balistice ale țării.

Între 2020 și jumătatea lui 2021, atacatorii cibernetici au furat mai mult de 50 de milioane de dolari din active digitale, au arătat rezultatele unei anchete. Mai mult, acest tip de atacuri reprezintă o sursă importantă de venituri pentru programul nuclear, dar și pentru cel care se referă la rachetele balistice de la Phenian, au mai spus anchetatorii. Atacurile cibernetice au vizat cel puțin trei schimburi de criptomonede din America de Nord, Europa și Asia.

Raportul mai aduce, de asemenea, în discuție, un studiu publicat luna trecută de firma de securitate Chainalysis, care sugerează faptul că atacurile cibernetice nord-coreene ar fi putut să genereze până la 400 de milioane de dolari, în active digitale.

În plus, ONU a raportat o problemă similară și în 2019, când Coreea de Nord a acumulat aproximativ 2 miliarde de dolari pentru programele sale de arme de distrugere în masă, prin utilizarea unor atacuri cibernetice ample. Reamintin că acestei țări i s-a interzism de către Consiliul de Securitate al ONU, să efectueze teste nucleare și să lanseze rachete balistice. Chiar și așa, Coreea de Nord nu pare să fi ținut cont de „recomandare” și a continuat să caute tehnologie prin care își poate duce planul la un bun sfârșit.

Ce au spus Statele Unite ale Americii despre situația gravă generată de Coreea de Nord

SUA au declarat, vinerea trecută, că această țară a efectuat nouă teste cu rachete, iar asta numai luna trecută. „RPDC a demonstrat capacități sporite pentru mobilizare rapidă și largă, inclusiv pe mare, și rezistență îmbunătățită a forțelor sale de rachete”, au spus observatorii.

Ceea ce este mai grav este că, tot vineri, China și Rusia au refuzat să semneze o declarație de condamnare a proliferarii lansărilor de rachete ale Coreei de Nord.

Duminică, SUA a anunțat că reprezentantul său special se va întâlni cu oficiali japonezi și sud-coreeni, la sfârșitul acestei săptămâni, pentru a discuta situația.