Meta merge mai departe cu planul său: ce se întâmplă cu tehnologia VR

Meta merge mai departe cu planul său: ce se întâmplă cu tehnologia VR

Meta speră să schimbe modul în care lucrăm.

Gigantul tehnologic Meta plănuiește să lanseze cel puțin patru noi căști VR până în 2024, potrivit unui raport din The Information. Două căști sunt concentrate pe muncă și productivitate (Project Cambria și Funston), în timp ce alte două sunt versiuni noi ale căștilor Quest (Project Stinson și Cardiff) pentru jocuri.

Știm deja despre Project Cambria, un dispozitiv VR/AR care este „mai axat pe cazuri de utilizare în muncă”. Se pare că Project Cambria va avea un ecran de înaltă rezoluție pentru a face citirea textului mai ușoară pentru ochi. Ideea este că poți trimite e-mailuri sau poți lucra la cod fără a scoate căștile, înlocuind în cele din urmă nevoia de a avea un monitor la birou.

Raportul indică faptul că Project Cambria are camere orientate spre exterior capabile de trecere în culori, astfel încât utilizatorii să își poată vedea împrejurimile în timp real, iar sistemul de operare al căștilor poate implementa diferite suprapuneri virtuale, în funcție de aplicație. Acesta ar fi un pas mare față de modul actual de trecere pe Quest, care  oferă o vedere granulată a împrejurimilor.

Viitorul este acum

Senzorii încorporați vor putea face lucruri precum urmărirea mișcărilor ochilor utilizatorului și urmărirea expresiilor faciale. Cambria va fi mai greu decât Quest 2, deoarece va avea o baterie mai mare în spate și va fi conceput pentru a fi mai confortabil de purtat pe perioade lungi, ca o zi întreagă de lucru. Angajații Meta s-au referit la acest set cu cască drept „laptop pentru față”, potrivit The Information.

Raportul indică faptul că Proiectul Funston va fi o versiune actualizată a lui Cambria, care urmează să fie lansată în 2024. Proiectul Cambria ar fi trebuit să fie lansat anul trecut, dar a fost amânat până la sfârșitul acestui an din cauza problemelor lanțului de aprovizionare.

În ceea ce privește jocurile VR, nu există prea multe informații despre noile căști Quest în afară de faptul că Meta intenționează să le lanseze în 2023 și 2024. Primul va fi un set de căști VR de ultimă generație, cu un nou model de buget care urmează să fie lansat la un an distanță.

Va fi interesant de văzut dacă vreuna dintre caracteristicile de realitate augmentată ale lui Cambria își vor face loc și în aceste noi căști.

Proiectul Cambria este programat pentru lansare în luna septembrie și va costa cel puțin 800 USD, ceea ce înseamnă că ar putea costa aproape triplul prețului Quest 2.

Citește și: