Tehnologia VR este pe cale să se schimbe: ce vei putea face în viitorul apropiat, cum ne ajută

Tehnologia VR este pe cale să se schimbe: ce vei putea face în viitorul apropiat, cum ne ajută

În sfârșit, o modalitate de a simți ceva.

Este oarecum uluitor cât de departe a ajuns tehnologia VR în ultimii ani. Dispozitivele de uz casnic nu sunt deloc neobișnuite și costă aproximativ la fel de mult ca o consolă standard. Cu instalații precum Oculus Quest 2, nici măcar nu ai nevoie de un computer sau cabluri pentru a obține acea imersiune VR.

Dar realitatea virtuală se referă la marele vis. Nu se numește Virtual Close to Reality. VR înseamnă ca experiențele să pară reale în moduri pe care alte medii nu le pot face încă. Produse noi sunt lansate tot timpul, cum ar fi benzile de alergare VR și kiturile de corp haptic pentru a încerca să îmbunătățească experiența, dar există atât de multe nuanțe pe care încă nu le putem traduce în lumi digitale.

Cu toate acestea, un alt obstacol al realității este sărit în mod adecvat de o echipă de la Universitatea din Chicago. Jasmine Lu, Ziwei Liu, Jas Brooks și Pedro Lopes dezvoltă un nou tip de feedback haptic pe care l-au numit haptic chimic și sună super tare. La fel de cald, furnicător și amorțit.

Tehnologia care schimbă totul

Site-ul lui Lu vorbește despre o lucrare care urmează să fie lansată în curând publicului. Prezintă două dispozitive construite de echipă care furnizează stimulente lichide pe pielea persoanei care le poartă. Sunt plasturi moi din silicon care stau pe piele și folosesc micropompe pentru a transmite substanțele chimice către purtător. Unul trece pe față peste podul nasului, eliberând substanțe chimice pe obraji, în timp ce celălalt se așează pe antebrațe.

Rezumatul explică faptul că echipa a lucrat cu diferite substanțe chimice pentru a oferi diferite senzații. S-au găsit cinci substanțe chimice care oferă rezultate de durată în doze sigure, deși pielea mea sensibilă își face oarecum griji. Sanshool oferă o senzație de furnicături, lidocaina pentru amorțeală, cinamaldehida sună minunat și provoacă senzații de usturime, iar încălzirea și răcirea sunt furnizate de capsaicină și, respectiv, mentol.

Echipa a lucrat la cinci experiențe VR diferite cu hapticul chimic, iar utilizatorii le-au evaluat ca fiind mult mai captivante cu noua tehnologie decât fără.

Cazurile de utilizare pentru jocuri sunt destul de interesante. A fi capabil să simuleze vremea în jocuri cu senzații de cald și rece sună ca și cum ar fi foarte captivant. Simțirea căldurii de la o explozie din apropiere sau o senzație de amorțeală pe o parte a corpului rănită sunt, de asemenea, concepte interesante. Poate că în viitorul apropiat vom cumpăra cu toții pachete chimice pentru mașinile noastre VR pentru a simți cu adevărat arsura.

Dar nu la asta lucrează aceste echipe. Există un dispozitiv pentru a crește dexteritatea pentru stimularea electrică a mușchilor. Un altul care schimbă felul în care obiectele se simt atunci când le atingi și o grămadă de cercetări legate de atingere. Sunt încântat să văd cum vor arăta jocurile viitorului cu oameni ca acesta pe caz.

Citește și: