12 oct. 2022 | 13:25

Mercedes colaborează cu Microsoft: cum vor schimba industria auto

ACTUALITATE
Mercedes colaborează cu Microsoft: cum vor schimba industria auto

Microsoft și Mercedes-Benz au anunțat o nouă colaborare, utilizând inteligența artificială (AI), gemenii digitali și analiza datelor pentru a oferi feedback în timp real care îmbunătățește eficiența producției, rezolvă blocajele lanțului de aprovizionare și alocă dinamic resurse pentru a acorda prioritate vehiculelor electrice și de top.

Noua platformă de date MO360, o evoluție a ecosistemului de producție digitală al Mercedes-Benz, va conecta 30 de fabrici de autoturisme din întreaga lume la Microsoft Cloud. Potrivit unui comunicat de presă Microsoft, platforma de date, standardizată pe Microsoft Azure, oferă flexibilitatea și puterea de cloud computing pentru a rula AI la scară globală, abordând în același timp standardele de securitate cibernetică și de conformitate din regiuni – este deja disponibilă pentru echipele din Europa, Orientul Mijlociu și Africa și va fi lansat în Statele Unite și China.

„Facem tranziția la electromobilitate și mai rapidă și mai eficientă”, a declarat pentru VentureBeat Jörg Burzer, membru al consiliului de conducere al Mercedes-Benz Group AG, managementul lanțului de producție și aprovizionare.

„Platforma de date ne oferă tehnologii AI care ne fac producția mai eficientă, lanțul nostru de aprovizionare mai rezistent și, de asemenea, împing sustenabilitatea la nivelul următor.”

Bucla de feedback digital în timp real a Microsoft

Cu noua platformă de date MO360, producătorul auto din Stuttgart poate crea o replică virtuală sau geamăn digital a procesului său de fabricație a vehiculelor, combinând informații din asamblare, planificare a producției, logistica atelierului, lanțul de aprovizionare și managementul calității. Simularea și optimizarea virtuală a proceselor, înainte de a le rula în atelier, ajută la accelerarea eficienței operaționale și la deblocarea economiilor de energie. De exemplu, managerii pot optimiza modelele operaționale pentru a reduce emisiile de CO2 în producție.

Ceea ce este diferit este bucla de feedback digital în timp real care este creată de metaversul industrial”, a declarat Judson Althoff, EVP și director comercial al Microsoft, pentru VentureBeat.

Majoritatea proiectelor AI de până acum, chiar și cele de mare succes, tind să fie un fel de exercițiu analitic offline, a explicat el.

„Cu alte cuvinte, să avem o învățare automată, să operăm pe un set de date, să folosim unele servicii cognitive pentru a studia o problemă, apoi să învățăm din ea și să implementăm ceva nou sau diferit pe baza a ceea ce am învățat”, a spus el. „În acest scenariu, aveți de fapt geamănul digital care îi învață pe oameni și apoi oamenii, la rândul lor, predau modelul de învățare continuă în timp real.”

Replică virtuală a procesului de fabricație Mercedes

Althoff a adăugat că pare „un pic emoționat” după ce a vizitat Factory 56, o unitate de producție de 220.000 de metri pătrați, complet digitalizată, la uzina Mercedes-Benz din Sindelfingen, Germania, care este activată de platforma MO360.

„MO360 este creierul din spatele unității… aceasta este într-adevăr una dintre cele mai bune căsătorii dintre rezultatele afacerilor tehnologice și rezultatele societale pe care le-am văzut vreodată”, a spus el.

„La fiecare pas de-a lungul drumului, a existat o abordare super-pragmatică pentru a ne asigura că tehnologia este de fapt în serviciul rezultatelor – atât din punctul de vedere al obiectivelor de afaceri de creștere a producției la costuri mai mici, cât și din obiectivele de sustenabilitate pe care Mercedes-Benz le are legat de vehicule în sine, ci și în procesul de producție.”

Althoff a oferit exemplul lucrătorilor de linie responsabili cu instalarea scaunelor pentru mașini, urmărind mașinile trecând pe podea. „Sunt foarte buni în gestionarea calității tapițeriei și, știți, doar ergonomia generală a cockpitului mașinii – nu vor să-și petreacă viața urmărind piese și întrebându-se ce mașină ar putea urma în fabrică.” el a spus.

Modelul de date care stă la baza întregii fabrici în MO360, a explicat el, folosește replici digitale pentru a modela ce piese sunt necesare pentru fiecare mașină care vine pe linie. Un sistem de roboți livrează piesele muncitorilor cu înaltă calificare, iar muncitorii asamblează mașinile una câte una, indiferent de ce succesiune de mașini s-ar putea întâmpla – indiferent dacă este vorba de un Maybach sau S-Class.

Microsoft democratizează experiența digitală

În plus, MO360 reunește oamenii și inteligența artificială, democratizând experiența digitală, a subliniat Althoff.

„Nu este vorba despre o înlocuire a unui turn de fildeș a lucrătorului din prima linie, ci mai degrabă despre un set de bunuri care să împuternicească pe care oamenii de pe front le pot folosi”, a spus el. „Folosim replici digitale pentru a simula întregul proces de la capăt la capăt, astfel încât fiecare lucrător să înțeleagă acum cum să se îmbunătățească la locul de muncă pe baza învățăturilor din trecut.”

De exemplu, a continuat el, una dintre marile învățături a fost despre setările de cuplu ale fiecărui șurub de pe mașină, care este stocat, înregistrat în cloud. „Deci este o asociere de-a lungul vieții cu vehiculul în sine pentru înregistrările de siguranță și lucruri de genul acesta”, a explicat el.

„Este o perspectivă a procesului de la început la capăt, care nu a mai putut fi simulată până acum… aceasta este cu adevărat ajutorul inteligenței artificiale pentru fiecare angajat, de la managerul fabricii și ingineri până la oamenii de pe linii, toți lucrând în sincron cu modelul AI.”

Producția de automobile a viitorului

„Sunt convins că inteligența artificială, și mai ales ceea ce face Microsoft împreună cu noi, este singura modalitate prin care puteți aduce această transformare către electromobilitate”, a spus Burzer.

În viitor, a adăugat el, speră să crească legătura dintre lucrătorii de linie și AI.

„Sunt emoționat personal de acest lucru, deoarece puteți vedea cu adevărat membrii echipei noastre pe linie la atelier folosind aplicațiile noastre MO360 acum în fiecare zi și avem nevoie de membrii echipei pentru a construi aceste mașini de primă clasă”, a spus el. „Putem pune totul împreună acum cu ajutorul Microsoft… acesta este unul dintre subiectele pe care aș dori să le împing și mai departe.”