Microsoft a dat-o de gard cu ultima actualizare Windows: ce se poate întâmpla cu dispozitivul tău

Microsoft a dat-o de gard cu ultima actualizare Windows: ce se poate întâmpla cu dispozitivul tău

Să ai acea cheie BitLocker la îndemână dacă dorești să te conectezi din nou.

Dacă intenționezi să descarci cea mai recentă actualizare de securitate Microsoft pentru Windows, este o idee bună să ai cheia BitLocker gata de funcționare. Potrivit The Register, utilizatorii care descarcă actualizarea întâmpină destul de multe probleme, inclusiv blocarea completă a computerelor lor la repornire.

Cea mai recentă actualizare de securitate Windows pentru Secure Boot DBX a fost lansată în urmă cu aproape două săptămâni, pe 9 august și de atunci a dat utilizatorilor tot felul de probleme. Nu la fel ca ultimul patch de securitate pentru Windows 11. Denumită KB5012170, această actualizare vine cu remedieri pentru exploit-uri care ar putea permite rularea codului neautorizat în timpul procesului de pornire, deci este important pentru securitate, mai ales atunci când este utilizată Unified Extensible Firmware Interface.

Din păcate, după cum s-a menționat, actualizarea KB5012170 a blocat și utilizatorii din a accesa propriile computere. Odată ce actualizarea a fost instalată și computerul a efectuat o repornire obligatorie, unor utilizatori li se solicită cheia BitLocker să intre înapoi în computerele lor. Desigur, majoritatea oamenilor nu vor avea asta la îndemână la momentul respectiv, darămite să știe neapărat despre ce este vorba.

O problemă complicată

Din fericire, Microsoft are o pagină de asistență care îi poate direcționa pe majoritatea utilizatorilor să își găsească cheia de recuperare BitLocker. Cu toate acestea, vor exista în continuare o mulțime de utilizatori care nu vor putea accesa cheia din orice motiv, fie că este vorba despre un dispozitiv de lucru, un cadou de familie sau pur și simplu au pierdut parole. Toate acestea pot însemna blocarea bruscă a dispozitivelor din cauza unei actualizări de securitate.

O sursă a declarat că 2% din cele 400 de PC-uri pe care le îngrijesc au fost blocate după repornire și, până acum, toate rulau Windows 11. Găsirea cheilor a necesitat conectarea la Azure, o soluție cu siguranță care nu este disponibilă pentru toată lumea, iar apoi trebuia potrivită cu mașina potrivită. Sună ca o durere de care merită să oprești actualizarea pentru a o evita.

Pentru moment, pagina de asistență Microsoft pentru actualizarea KB5012170 a recunoscut problemele și lucrează la o rezolvare care să fie disponibilă într-o versiune viitoare. Recomand să eviți actualizarea până când este disponibilă o remediere, cu excepția cazului în care ești absolut sigur că ai acces la acea cheie BitLocker, pentru orice eventualitate.