26 mai 2022 | 16:16

Măsura scandaloasă luată de ruși la Mariupol. De ce au prelungit anul școlar

ULTIMA ORĂ
Măsura scandaloasă luată de ruși la Mariupol. De ce au prelungit anul școlar

Autoritățile rusești insistă să prelungească anul școlar în Mariupol, chiar până la sfârșitul lunii august. Anunțul a fost făcut de consilierul primarului Mariupol, Petro Andriuşcenko.

Regula impusă de Kremlin în Mariupol. Anunțul făcut de ruși

În regiunea ucraineană, rușii își impun regimul și în anul şcolar. Elevii se vor duce la școală până la 1 septembrie.

„Locuitorii au anunţat prelungirea anului şcolar până la 1 septembrie. Adică, fără vacanţă. Obiectivul principal: de-ucrainizarea şi pregătirea pentru anul şcolar în cadrul programului rusesc. Copiilor li se va preda limba rusă şi literatura rusă, istoria şi matematica în limba rusă, pe tot parcursul verii”, spune consilierul.

Și la Doneţk s-au impus măsuri. Toate cărţile în limba ucraineană ”au fost confiscate pentru a fi distruse. Urmează Mariupol. Toate cărţile vor fi distruse”.

Totodată, Igor Konașenkov, unul dintre cei mai importanți oficiali ai Kremlinului, a anunțat în urmă cu o zi că lucrările de deminare și demilitarizare a portului au fost finalizate. De altfel, forțele rusești spun că peste 12.000 de obiecte explozive și arme au fost găsite și dezamorsate.

Mihail Mizintsev, președintele Centrului Național de Control al Apărării din Rusia,spune că rușii amenajează e un „coridor umanitar” de la Mariupol spre Marea Neagră. Acesta va avea o lungime de 185 km și o lățime de 3,2 km.

Ucrainenii nu au comentat până în momentul de față aceste informații și nu se știe însă dacă mai sunt încă mine pe traseul coridorului.

De altfel, rușii spun că țara lor e pregătită să pună la bătaie o rută sigură de ieșire din Ucraina dacă sancțiunile vor fi ridicate și dacă Kievul va demina apele din apropiere.

Citește și: LIVE Război în Ucraina. Ziua 92. Rusia a bombardat peste 40 de localități din Donbas. Nu există un acord în UE pentru noi sancțiuni

Totodată, rușii au deschis portul din Mariupol, însă doar pentru navele Moscovei. Astfel, primul vapor va părăsi orașul-port după capturare în următoarele zile, a anunţat unul dintre reprezentanții pro-ruși, potrivit Sky News.

De altfel, prima nava va transporta aproximativ 3.000 de tone de metale la Rostov pe Don, în Rusia.

Citește și: Polonia ar putea avea aceeași soartă ca Ucraina. Liderul cecen amenință: „În șase secunde vă arătăm de ce suntem în stare”