Măștile sunt folosite în producția de energie, în România: cum funcționează procesul

Măștile sunt folosite în producția de energie, în România: cum funcționează procesul

Iată că măștile nu sunt folositoare doar la protejarea ta contra virusurilor. Ele pota ajuta în producția de energie. Iată cum.

La noi în țară au fost create 13 locații unde locuitorii pot arunca măștile folosite fără a polua. Acestea sunt colectate în Sinaia și sunt folosite ca sursă pentru producția de energie, în cadrul unor fabrici de ciment.

Astfel, dacă locuiești sau vizitezi Sinaia, vei putea arunca măștile folosite în peste 13 locații cheie din oraș. De acolo, sunt colectate pentru a fi transformate în energie, în cadrul mai multor fabrici de ciment din România.

Soluția ca măștile să nu mai polueze

După colectare, acestea ajung în fabrici de ciment unde sunt introduse în instalații de coincinerare pentru a fi arse. Astfel, rezultă energie. Valorificarea energetică a măștilor are loc  în cadrul proiectului „Aruncă în siguranță” , inițiat de organizația neguvernamentală „Orașul Meu, Culorile Mele”, cu sprijinul Kaufland România, în parteneriat cu Primăria Sinaia.

Locațiile unde poți să arunci masca sunt: Primăria, Muzeul Peleș, Cazinoul Sinaia, Muzeul Știrbey, unități de învățământ (Colegiul Mihai Cantacuzino).

„Ne bucurăm să fim primul oraș din România care se alătură acestui proiect atât de util pentru sănătatea oamenilor, cât și pentru mediul înconjurător. Sinaia este una dintre cele mai populare stațiuni din România, ceea ce înseamnă că acum, în perioada pandemiei, este  generată o cantitate uriașă de deșeuri de plastic. Pănă acum aceste măști ajungeau la gunoi sau direct în natură, fiind o sursa majoră de poluare. Sperăm că atât turiștii, cât și locuitorii din Sinaia să arunce în siguranță și în număr cât mai mare aceste măști în locurile special amenajate din oraș” a spus Vlad Oprea, Primarul Orașului Sinaia, conform Economica.

Este un demers bun în lupta cu încălzirea globală. Potrivit Programului de Mediu al Organizației Națiunilor Unite (UNEP), 75% din măștile folosite, precum și alte deșeuri legate de pandemia de coronavirus, vor ajunge în gropi de gunoi sau în apele mărilor.