Emmanuel Macron oferă detalii din conversațiile cu Vladimir Putin: „Cinismul e la ordinea zilei, dar e datoria mea“

Emmanuel Macron oferă detalii din conversațiile cu Vladimir Putin: „Cinismul e la ordinea zilei, dar e datoria mea“

Președintele francez, Emmanuel Macron, a vorbit joi despre discuțiile cu omologul său rus, Vladimir Putin, afirmând că a primit „un refuz explicit“ la o operațiune unamitară la Mariupol, oraș despre care ISW spune că va fi cucerit în totalitate de ruși în următoarele zile. Macron a catalogat dialogul cu Putin drept „ingrat“, menționând că „cinismul“ este „la ordinea zilei“. Mai multe detalii, în continuare.

Macron, despre conversațiile cu Putin: „Cinismul e la ordinea zilei“

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a oferit joi detalii despre converațiile cu omologul său rus, Vladimir Putin, numind dialogul cu acesta „ingrat“. De asemenea, Macron a precizat că „cinismul“ este „la ordinea zilei“, afirmând și că a primit „un refuz explicit“ la o operațiune unamitară la Mariupol.

„Acest rol de dialog cu preşedintele rus este ingrat, petrec ore întregi discutând. Cinismul este la ordinea zilei cu ocazia fiecărei discuţii, nu este niciodată ceva plăcut(…) Dar este datoria mea“, a declarat Emmanuel Macron, transmite AFP.

Șeful statului francez a adăugat că nu speră la nicio „schimbare“ în conflictul Rusia-Ucraina înainte de „mijlocul lunii mai“, iar, potrivit lui, dialogul „va fi fost util în pregătirea păcii de mâine“.

Cu această ocazie, Macron l-a acuzat pe premierul polonez, Mateusz Morawiecki, care l-a criticat pentru că a vorbit cu Vladimir Putin, că este „un antisemit de extremă-dreaptă, care interzice persoanele LGBT“.

Cu o zi înainte, președintele francez îl acuzase deja pe Morawiecki că „se amestecă în campania politică franceză“, subliniind apropierea acestuia de rivala sa de extremă-dreaptă la prezidenţiale, Marine Le Pen.

Citește și: „Operațiunea din Ucraina ar putea fi finalizată în zilele următoare“, afirmă Dimitri Peskov

„Franța propune un coridor. Rusia îl refuză: asta o izolează diplomatic“

Declarațiile președintelui Emmanuel Macron vin după ce Moscova a catalogat joi ca fiind „absurde“ declaraţiile purtătorului de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal „cu privire la presupusa lipsă de aprobare a Rusiei pentru evacuarea civililor din Mariupol“.

„Partea rusă este pregătită să desfăşoare coridoare umanitare în orice direcţie cât mai curând posibil şi să asigure evacuarea în siguranţă a civililor“, a asigurat Ministerul Apărării de la Moscova.

Emmanuel Macron spune însă că „puterea rusă alege oamenii care ies pentru a-i duce în Rusia“.

„Deci nu este o operaţiune umanitară. Franţa propune un coridor, cu Crucea Roşie Internaţională. Rusia îl refuză: asta o izolează diplomatic“, a declarat el.

În opinia lui Macron, „când Franţa propune o operaţiune umanitară la Mariupol şi există un refuz explicit din partea preşedintelui rus, cel puţin lucrurile sunt clare“.

Citește și: