Alegeri prezidențiale 2024. Marcel Ciolacu dezvăluie cum își va alege PSD candidatul

Alegeri prezidențiale 2024. Marcel Ciolacu dezvăluie cum își va alege PSD candidatul

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a reacționat, miercuri, la informația potrivit căreia actualul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, ar intenționa să candideze la alegerile prezidențiale din România (2024). Întrebat dacă ar putea fi opțiunea social-democraților pentru fotoliul de la Cotroceni, politicianul a evitat să dea un răspuns concret, spunând că în partidul său „trebuie să aibă loc o competiție internă”.

Va candida Marcel Ciolacu la alegerile prezidențiale din 2024?

Update 18 iulie, ora 11.49. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță că viitorul candidat al social-democraţilor la alegerile prezidenţiale din 2024 va fi ales de filiale. Pentru această poziție cheie, politicianul este dispus să accepte şi o persoană din afara partidului.

„Viitorul candidat va fi ales de către fiecare organizație, de fiecare consilier comunal, municipal, viceprimar, primar în conferință de alegeri în întreaga țară. Schimbăm cu totul sistemul de desemnare a candidatului pentru funcția de președinte al României. (Candidații – n.r.) vor veni din organizații și pot să se înscrie.

Am făcut deja un colectiv de lucru pentru modificarea statutului în acest sens. Părerea mea este că s-a rupt definitiv acea cutumă prin care președintele partidului era automat și candidat. Din punctul meu de vedere aș accepta și oameni din afara partidului ca să fie o competiție cât mai deschisă”, a declarat Ciolacu.

Știrea inițială: Cutuma potrivit căreia șeful PSD este automat şi candidatul la preşedinţia României a luat sfârşit, iar statutul formaţiunii va fi schimbat, astfel încât acesta să nu mai fie ales de un număr restrâns de membri, a anunțat Marcel Ciolacu.

„Haideţi să vedem în primul rând priorităţile românilor, ale coaliţiei, ale Ministerului Agriculturii. Eu ştiu că alegeri avem peste vreo doi ani şi avem timp să stăm de vorbă de aceste alegeri. În interiorul PSD nu s-a luat nicio decizie şi îmi menţin părerea, mai ales că astăzi am declanşat alegeri, fiindcă am constatat că de mult timp n-a mai fost niciun congres ordinar în PSD şi am declanşat alegeri în peste jumătate din organizaţii, de jos în sus, până la conferinţă judeţeană.

Îmi menţin părerea că statutul PSD trebuie modificat şi cine va fi candidatul pentru funcţia de preşedinte al României trebuie ales de baza partidului, nu de un număr limitat de oameni, care, chiar dacă suntem reprezentativi, nu cred că este abordarea corectă, ci trebuie să aibă loc o competiţie internă pentru această desemnare”, a explicat Ciolacu, la finalul Comitetului Politic Naţional al PSD.

Șeful PSD vrea schimbări în partid

Solicitat să spună dacă ar putea fi candidatul PSD, Marcel Ciolacu a evidențiat că „mai sunt doi ani”: „Haideţi să ajungem acolo. Oricum, cutuma că preşedintele partidului automat este şi candidat a luat sfârşit”.

Mircea Geoană ar putea veni la Cotroceni

Potrivit Digi24, al doilea om din NATO, Mircea Geoană, își pregătește terenul pentru candidatura la alegerile prezidențiale din 2024. Scrutinul ar putea avea loc cu un an mai devreme dacă Iohannis va fi numit secretar general al NATO în locul lui Jens Stoltenberg și va accepta funcția, înainte de terminarea mandatului de președinte.

Cert este că, în zilele următoare, un grup de apropiați ai fostului lider social-democrat va lansa o platformă pentru un proiect de țară, denumită „Proiectul România 2030”. Platforma nu va avea orientare politică și va reuni personalități din țară și din străinătate, care vor organiza dezbateri în urma cărora să se contureze un proiect electoral pentru Mircea Geoană.