Maia Sandu, discurs în Parlamentul European: „Locul nostru este în Europa. Suntem conștienți că nu e o decizie ușoară”

Maia Sandu, discurs în Parlamentul European: „Locul nostru este în Europa. Suntem conștienți că nu e o decizie ușoară”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a ținut, miercuri, un discurs istoric în fața Parlamentului European, făcând apel la țările UE să susțină aspirațiile europene ale țării sale. Liderul de la Chișinău a subliniat modul în care invazia rusă a Ucrainei a reamintit de trecutul îngrijorător al Europei cu „acaparări de regiuni, cuceriri geopolitice și sfere de influență”.

Maia Sandu, discurs istoric în Parlamentul UE

Aflată la Bruxelles, în discursul său adresat eurodeputaților, Maia Sandu a subliniat modul în care războiul dus de Rusia în Ucraina reamintește de trecutul îngrijorător al Europei cu „acaparări de regiuni, cuceriri geopolitice și sfere de influență”. Aceasta le-a cerut politicienilor să pledeze cauza Moldovei, și anume aderarea la UE.

„Am ales aderarea la UE ca drumul pentru prosperitate și pace. Pe 12 mai am trimis toate documentele și răspunsurile cerute de Comisia Europeană în procesul de acordarea a statutului de țară candidată. Noi aparținem UE, suntem o țară europeană, cu o limbă europeană și o cultură europeană. Cel puțin o treime dintre moldoveni au deja cetățenie europeană”, a afirmat Maia Sandu.

În același timp, președintele Republicii Moldova a punctat modul în care țara și cetățenii săi au reacționat la șocul, agonia și incertitudinea conflictului cu amabilitate, generozitate și compasiune, găzduind un număr mare de refugiați ucraineni și oferind sprijin umanitar țării vecine.

Republica Moldova vrea să adere la UE

În contextul invaziei, guvernul de la Chișinău a depus o cerere oficială de aderare la UE în luna martie a acestui an. În acest sens, Maia Sandu este ferm convinsă că Moldova face parte din comunitatea europeană.

„Suntem conștienți de faptul că trebuie luate decizii politice la nivelul UE. De asemenea, suntem conștienți de faptul că aceste decizii nu sunt simple. Dar acordarea statutului de țară candidată Republicii Moldova este decizia corectă. Locul nostru este în Uniunea Europeană”, a declarat președintele țării.

„Crimeea este Ucraina”

De asemenea, Maia Sandu a precizat în Parlamentul European că țara sa a condamnat imediat războiul împotriva Ucrainei.

„Sprijinim suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, așa cum am făcut întotdeauna. Crimeea este Ucraina. Donbas este Ucraina. Kiev este Ucraina. Și vor fi întotdeauna”, a spus șeful statului moldovean.

Președintele Republicii Moldova a detaliat impactul economic, social și umanitar al războiului din Ucraina asupra țării sale și a cerut sprijin suplimentar pentru gestionarea problemei refugiaților. Maia Sandu s-a referit și la reformele din justiție și instituționale, cerând statelor membre UE să nu mai primească bogații moldoveni și banii lor murdari obținuți din acte de corupție. De asemenea, a cerut și retragerea trupelor rusești din Transnistria.